Seda enam, et kontrollida pole mul midagi - ei ole mul laenusid ega investeerimisfonde. Tulumaksu saan tagasi puhtalt oma palga arvestuses ja seepärast, et mul on kolm alla 18aastast last.

Aga ma ei ole oma tulumaksutagastust veel tagasi saanud. See on nüüd esimene kord, ja ma tean ka põhjust. Kuna elan Tallinna kõrgeima maamaksupiirkonnaga linnajaos ehk kesklinnas, jäi mul eelmisel aastal maamaks hiljaks. See on päris pirakas summa, üle 130 euro. Ja jäi ta hiljaks seetõttu, et mul polnud lihtsalt raha. Maamaks oli vaja tasuda 1. oktoobriks, aga teadagi - puhkusejärgne periood, septembris palka ei saanud ja loomulikult ma ei maksnud seda. Süda valutas küll, sest mulle ei meeldi laenud ja võlad, kuid oma väikese peaga siis mõtlesin, et kui suur patt siis ikka olla saab, et valin lastele pigem kooliasjad ja toidu, kui Tallinna linnas elamise eest eraldi maksu. Maksin selle oktoobris, kui palga kätte sain.

Ja tulemus? Riik määras mulle tagasi üle 600 euro, kuid mina oma tulumaksu tagastust kätte pole saanud. Olen karistusalune, et valisin oma elus valed prioriteedid - lapsed. Oleks tulnud mõelda ikka nii - enne riik ehk maamaks, siis ülejäänud ehk lapsed.

Ma leian, et see on ebaõiglane. Ma ei leia endal süüd, kuigi, jah, ma pole seadusekuulekalt käitunud. Minu viga. Kuid kas see raha tagasi nuiamine on üldse õige? Võibolla peaks riik paljulapselistele vanematele mõtlema enne ja tegema juba varem meile tulumaksu soodustused. Siis ei peaks ma preagu oma enammakstud raha pärast maadlema. End süüdi tundma nii kodanikuna kui emana.

Praegu saan kaks karistust riigi poolt korraga - kõigepealt korjati minult tulumaks, siis maamaks, ja tagasi ei anta seda, mis minu oma. Kusjuures maa omanik olen ju ka mina...

Ma leian, et riik käitub minuga alatult ja silmakirjalikult. Ühelt poolt me räägime, et lapsed on olulised, ja siis teisalt karistame neid. Et neil, kuraditel, nii palju lapsi on ja nüüd peab neile tagasi maksma... Ja ülepea - mis on sellel karistuse mõte?

Maamaksu ma ju sel aastal ei maksa, sest tegin taotluse. Seega on see lihtsalt karistus karistuse pärast. Riik näitab oma võimu, ei enamat.