Lähen mööda tänavat ja loen reklaami: "Saamata jäänud maksudest saaksime luua 295 uut lasteadeda". "Kuidas käsi käib? Hästi, võiks paremini käia..," seisab asjaliku, kuid nukrusest varjutatud silmadega nelja-aastase lapse pildi juures. Käin mööda poodi ja näen korjanduskarpe sotsiaalselt heade ürituste jaoks - toidupank, loomade varjupaik, puudust kannatavad pered jne. Haiglad koguvad pidevalt raha vajamineva aparatuuri täiendamiseks ja soetamiseks. Heategevuslik tantsusaade, kus patrooniks meie presidendiproua Ilves ise. Inimesed, rahvas, aidake ometi!

Politsei ja päästeameti koosseisu koondatakse pidevalt. Ühes hajedalt asustatud maakohas pole ju ometi operatiivseid päästetöötajaid vaja, kui nad üle suuremasse keskusesse viia, toimib süsteem palju paremini. Kaua läheb politseil Tallinnas aega sündmuskohale jõudmiseks aega nädalavahetusel, kui kuskil toimub kaklus, 10 minutit, 20? Palju kulub aega aga näiteks Vändras, tund, kaks?

Postkontoreid maakohtades vaja ei ole, tegelikult oleks, aga raha nende jaoks ei ole. Sama lugu on politsei ja päästeameti töötajatega, raha pole nende ülalpidamise ja koosseisude täiendamise jaoks. Lähimatel aastatel viiakse tõenäoliselt läbi ka haridusrefiorm, mis vähendab gümnaasiumide arvu. Odavam on muuta osade õppeasutuste olemust ja struktuuri, mõned hoopis kinni panna. Raha ei ole.

Sotsiaal- ja lastetoetused on naeruväärselt väikesed. Peaministri suhtumise juures, kus vastavad toetused tõenäoliselt lihtsalt maha juuakse, ei olda ka motiveeritud otsima vahendeid nende suurendamiseks. Milleks, kui lapsevanemad ja kitsikusse sattunud inimesed on joodikud. Mugav on tõmmata võrdusmärki ja laliseda rahapuudusest riigis. Kreekale aga leitakse, võtke, palun! Kreekas joodikuid nähtavasti ei ole.

Kreeka esimene, Kreeka teine abipakett. Põhjatu auk, kuhu kaovad miljardid, teoreetiliselt neelab teine abipakett umbes 300 eurot ühe maksumaksja rahakotist, võttes aluseks, et ca pooleteist miljoni elaniku kohta on miljon maksumaksjat. Lahe, eriti kui miinimumpalk on 290 eurot miinus maksud. Euroopas võiks võtta arutlusele lisaks miljardite pumpamisele Kreekasse ka viimase valitsuse väljavahetamise, mis tundub olevat ilmselgelt ebakometentne ja võimetu end rahvale kehtestama.

Rahvale aga riigil raha ei ole, kontekstis kus riigil on vaja maksumaksjat, mitte inimest, omandab Toompea mägi Eesti kõige kõrgema mäe mõõtmed. Toompea mägi on koguni nii kõrge, et võimaldab kogu eestile kaarega sülitada.