"Minu majani viivat teed põhimõtteliselt lahti ei aeta," ütles Reeküla lambakasvataja Kaido Vanem Saarte Häälele, lisades, et põhjuseks on Kõljala POÜ esimehe ja tema vaheline vimm tee kasutamise pärast. Kuna teed lumest puhtaks ei lükata, jäi Vanem hiljaks tähtsale ärikohtumisele, kirjutab Saarte Hääl.

"No oma maa peal suudan ma ise tee lumest puhta hoida, aga lahti ei lükata ka minu kinnistuni viivat üldkasutatavat teed ning suur lumevall jäetakse poolele teele," rääkis Vanem, rõhutades, et kannatab ka tema 80-aastane naaber, kuid vanad inimesed on leplikud ega lähe kaebama, vaid ootavad pigem kevadist sula.

Majadele ei pääseks häda korral ligi ei kiirabi, päästjad, sotsiaaltöötaja ega ka rahvaloendajad. Vanema arvates on lubamatu, et teenusepakkuja niimoodi inimest karistab.

Probleem sai alguse juba aastaid tagasi, kui Kaido Vanema maja kõrval asuvatele põldudele sai veel sõita mööda teist teed, mille ühistu rasked traktorid väidetavalt ära rikkusid. Kui ühistu soovis seejärel kasutada põldudele pääsemiseks Vanema isiklikku teed, siis maaomanik keeldus.

"Ma rajasin oma majani ise tee ning kuna minu tee peale ei ole ükski omavalitsus mitte ühtegi kruusakivigi pannud, siis seda teed ma lõhkuda ei luba," on Vanem kindel, lisades, et asi ei olegi tema tees, sest seda suudab ta ise korras ja lumest puhta hoida.

"Lahti ajamata on ju vallatee," rõhutas Vanem, kes viimases hädas pöördus vallavalitsuse poole, et aastaid kestnud vaidlusele mingigi lahendus leida.

"Varem on mulle öeldud, et ajagu ma ühistuga asjad korda, küll siis tee talvel ka lahti lükatakse," rääkis Vanem, kelle hinnangul peaks omavalitsus asjad siiski korda ajama.

"See tee on juba lahti lükatud," kinnitas eile pärast Saarte Hääle külaskäiku telefonitsi Pihtla abivallavanem Tiit Rettau, lisades, et lumevangi Reeküla inimesed ei jää.

"Ühistu peab selle lahti hoidma kuni Vanema kinnistuni, sest tegemist on üldkasutatava teega," ütles Rettau.

Ka vallavanem Jüri Saar on seisukohal, et asjad tuleb selgeks rääkida, kuid konflikti põhjuseid vallavanem eile kommenteerida ei osanud, sest kohtub ühistu esimehega alles täna.

"Istume maha ja räägime asjad selgeks," kinnitas Saar, kes sai vallakodaniku probleemist teada alles esmaspäeval. Saare hinnangul on Kõljala ühistu vallale hea partner.

"Meie vaatame, et kõik teed peavad olema võrdselt lükatud," ütles vallavanem Saar, rõhutades, et kui kellelgi on probleeme, siis võib kohe vallavalitsuse poole pöörduda.

Reeküla teede lahtilükkamise eest vastutava Kõljala POÜ esimehe Tõnu Posti sõnul ei ole temal tee lahtilükkamise vastu midagi, kuid mehe isikliku tee peale tema oma traktoreid ei luba.

"Meil on seal taga rendimaad ning kasutasime kord tema teed, et põllule minna, sellest tekkis riid ja mees keelas ühistu traktoritel oma maa ja tee peal sõitmise ära," rääkis Tõnu Post Saarte Häälele ning tema sõnu kinnitasid ka mõned Reeküla elanikud.

"Kui me ei tohi oma masinatega sinna minna suvel, siis kuidas me tohime talvel?" imestas Post.
Traktor ajas eile lahti Kaido Vanema kinnistuni viiva tee ning Posti sõnul tehakse seda ka edaspidi, aga Vanema isiklikule maale ei minda.