Vilniuse Simonas Stanevičiuse koolis toimus streik teise ja kolmanda tunni ajal. 10. klassi õpilastel oleks pidanud olema keemiatund. Õpetaja oli küll klassis, aga tundi ei toimunud. Õpilased võisid teha, mida tahtsid, vahendab Leedu Delfi.

Tüdrukud ütlesid, et tegelesid keemia asemel leedu keelega. Õpetajate nõudmistele avaldasid nad toetust.

Tunde polnud ka selle kooli teistes klassides. Õpetajad olid klassides ja suhtlesid lastega. Ajakirjanikega nad aga suhelda ei tahtnud.

Kaunases toimus hoiatusstreik vaid neljas koolis.

„Ma arvan, et kõik läheb paremaks. Aga kui ministeerium jääb praegusele seisukohale, tuleb rääkida tähtajatust streigist,“ ütles Leedu haridustöötajate ametiühingu esimees Audrius Jurgelevičius.

Jurgelevičiuse sõnul toimus streik enam kui 300-s Leedu 1300-st koolist. 2007. aastaga võrreldes võttis streigist osa kaks korda rohkem koole.

Jurgelevičius tunnistas, et Vilniuses ei võtnud streigist osa just palju koole. „Kordan veelkord, et nõudmistes ei paluta tõsta palka ega suurendada hariduse finantseerimist. Nõutakse, et töötingimused ei halveneks ega suletakse koole,“ ütles Jurgelevičius.

Leedu prioriteet peaks ametiühingujuhi sõnul olema see, et kool oleks õpilasele lähedal, mistõttu tuleks rohkem raha eraldada maakoolidele.

Leedu president Dalia Grybauskaitė ütles esmaspäeval, et ei eita pedagoogide õigust streikida, kuid kutsus üles lahendama probleeme läbirääkimistelaua taga, mitte tänaval.

Leedu teadus- ja haridusminister Gintaras Steponavičius ütles, et hoiatusstreiki ei maksa üle dramatiseerida. Tema sõnul kahetunnine streik õppetööle kahju kaasa ei toonud.