Jamestown Foundationi teatel kaalub NATO parajasti Soome ja Rootsi osalemist Eesti, Läti ja Leedu õhuturbemissioonis. Neutraalsete riikide osalemisel oleks Jamestown Foundationi hinnangul tõenäoliselt kaugeleulatuvaid tagajärgi, vahendab Soome väljaanne Talouselämä.

Mais Chicagos toimuval NATO tippkohtumisel kavatsetakse välja öelda, et õhuturbemissioonil pole lõpptähtaega.

Samas meelitatakse allianssi mitte kuuluvaid Soomet ja Rootsit seda koormat jagama. Praktikas tähendaks see näiteks seda, et Leetu sõidaks neljaks kuuks neli Soome hävitajat ning 50-100 sõjaväelast.

Soome kaitseministeeriumist öeldi, et mõttest vaimustunud ei olda. Juba kaitsejõudude säästupaketi tõttu oleks ideed raske rahvale selgitada.

Baltimaade õhuturbes osalemine oleks Soomele väga problemaatiline ka kaitsepoliitiliselt. Tekiks küsimus, kas NATO partnerid vastutavad samuti NATO riikide kaitsmise eest, kuigi neil endil ei ole NATO kaitsetagatisi.

Operatsioon on osa NATO reformiprojektist „pooling and sharing“. Lihtsustatult tähendab see seda, et liikmed ja partnerid spetsialiseeruvad mingitele võimekustele ja teised võivad oma kaitseplaanides neile toetuda.

Peagi ametisse astuv Soome uus president Sauli Niinistö ütles valimiskampaania ajal, et toetab Põhjamaade ja Euroopa koostööd nii riigikaitseprojektides kui ka võimekuste jaotamises. Need sobivad Niinistö sõnul kokku Soome poliitiliste eesmärkidega ja aitavad riigikaitse kulutusi piirata.

Baltimaade õhukaitses osalemist peab Niinistö siiski keeruliseks. Ta on öelnud, et Balti riikide „kaitsekohustuse“ võtmine oleks Soomele põhimõtteliselt märkimisväärne uus liin.

„Ma ei arva, et seda võiks teha lihtsalt praktilise koostööküsimusena. Me peaksime kaaluma, kuidas see toetab Soome oma julgeolekut ja peaksime saavutama piisava üksmeele Soomes,“ ütles Niinistö valimiskampaania ajal.

Eeskätt USA on aastate jooksul avaldanud Soomele korduvalt survet, et ta võtaks vähemalt osa Eesti kaitsest enda peale. Ameeriklased on näiteks kavandanud, et Soome kiirreageerimisjõude võiks kasutada Eesti kaitsmiseks.

Soome on kõige hullemad ideed ilmselgelt tagasi lükanud, aga mõnedes asjades on järele antud. Näiteks Soome lahe valve- ja kaitsesüsteeme on kokku liidetud.