Viimase aja uudised ja nendele järgnevad kommentaarisõjad on muutunud järjest mahukamaks, vihasemaks ja samal ajal ka inimvaenulikumaks. Kui arvata, et inimesed järgivad ka oma ülevoolavaid mõttemustreid ka väljaspool internetti, siis olen tegelikult üsna imestunud, et meil ei ole veel avalikke lintšimisi ja kividega surnuksloopimisi esinenud. Muidugi ma ei imesta, sest anonüümsusest väljaspool ei ole enamus meist võimeline enamaks kui vaid kulmude kortsutamiseks ja habemesse pobisemisest. Internetist eemal on ju alati olemas see hirm, et keegi saab teada, mida me mõtleme.

Jah - Mart Laar sai insuldi. Tõsine terviseprobleem, mis ei oleks alus mõnitamisele ja naljade viskamisele, ent ometi on praeguse uudise taustal minu jaoks üllatavalt palju parastamist ja näpuganäitamist. Eestlase lemmiksöök on teine eestlane? Kui see vaid oleks nii...

Antud uudise Delfi-variandi eestikeelses kommentaariumis on üsna palju toimetuse poolt kustutatud kommentaare, ent miskipärast usun, et isegi need kustutatud sõnavõtud jäävad tugevasti alla venekeelse Delfi kommentaaridele.

Ma olen siiani vene rahvust üldiselt toredaks pidanud ja tegelikult ei muuda minu arvamust ka praegu venekeelses Delfis toimuv, kuid siinkohal tahaks heita tugeva kriitikanoole venekeelse Delfi toimetuse suunal. Kui vaenulikke ja vaenuõhutavaid kommentaare sellise uudise all saab kustutada eestikeelse artikli all, siis on selline plugin kahtlemata olemas ka venekeelses.

Soovitused, et Laari võinuks haigla asemel sigalasse viia või et insuldi asemel võinuks olla pigem korralik ja tappev infarkt - need on vaid näited keskkaalu mõtetest meie kaasriiklaste sõrmedest.

Jah - tsensuur on paha ja käib sõnavabaduse vastu, ent - kurat! - kui julged selliseid sõnu välja pilduda, siis julge see ka oma nimega allkirjastada!

Üks viimase aja suurimaid probleeme on meie avalikkuse jaoks olnud ACTA ja sellega seonduvad hirmud internetivabaduse piiramisel. Hoolimata sellest, et ma olen ka ise autor, ei ole ma ACTA poolt. Samas ei ole ma ka selle vastu. Põhjus on lihtne - ma ei ole endale veel kõiki plusse ja miinuseid selgeks teinud.

Praegu aga, pärast selliste kommentaaride lugemist (nii eesti- kui venekeelsest kanalist), hääletaksin kõigi nelja jäsemega ACTA poolt, kui see kaotaks ära sellise anonüümse internetis huligaanitsemise, millist kirjeldasin ma ülalpool.

Saan aru osade inimeste vihast Mardi vastu; kõigil on õigus antipaatiale, ent minu isikliku arvamuse kohaselt on selline õnnetuse, haigestumise anonüümne parastamine väljaspool igasuguseid eetika piire. Kas tõesti ei kannata oma haige huumorisoone või vihavimmaga oodata seni, kuni mees terveks saab???

Kuigi ka mina tahaks Marti kritiseerida mõne tema otsuse eest, soovin ma talle kiiret paranemist ja tagasitulekut, sest parem olgu võimul sellised inimesed, kui et sinna jõuaks keegi kommentaariumitest, sest siis ei oleks meil tõesti enam mitte midagi head loota.