Tallinna haridusameti juhi Andres Pajula sõnul tuleb lasteaedadel ekspertiisi tulemustest lähtuvalt nõuetega vastavusse viia eelkõige mänguväljakute turvaalad, ronilate vundamendid ning konstruktsioonide detailid, sealhulgas redelipulkade vahe ja toruotsad, teatas haridusameti pressiesindaja BNS-ile.

"Väga oluline on arvestada ka atraktsioonide eakohase kasutusega, näiteks roniredelid ei sobi sõimelastele," täpsustas Pajula.

Lasteaedadel tuleb eksperthinnangule tuginedes 2. märtsiks veelkord üle vaadata oma riskianalüüsid ning kontrollida seejuures kõiki mänguväljakutel kasutuses olevaid vahendeid, mille hulka kuuluvad ka ronilad, liurajad ja kiiged. Ohutusnõuded on vaja üle vaadata ka talvetingimusi arvestades.

Iga lasteaed otsustab kohapealse analüüsi tulemustest lähtuvalt, kas on otstarbekas vanu mänguvahendeid remontida või need eemaldada. 1. maiks peavad kõik kasutatavad atraktsioonid vastama kehtivatele standarditele. Seni tuleb jätkuvalt tagada laste turvalisus ning vajadusel piirata ligipääs atraktsioonidele, mis ei pruugi olla ohutud.

Eksperthinnang anti lasteaedades kõige enam kasutatavate ronilate tüüpide kohta, selle viis läbi TÜV Eesti OÜ. Hinnangust selgus, et ronilaid võib üldjuhul kasutada, kui need on vastavuses kehtivate standarditega.

Tallinnas Lasnamäel Laagna Rukkilille lasteaias juhtus mullu 16. novembril traagiline õnnetus, kui mänguväljaku redelil roninud kolmeaastane poiss libastus, jäi peadpidi redeli pulkade vahele kinni ja lämbus, sest redelil puudus alt teine pulk ja lapsel polnud oma jalgu kuhugi toetada. Vaatamata meedikute katsetele poisi elu päästa suri laps veidi peale kella 13 kohapeal.

Juhtumi asjaolude väljaselgitamiseks alustas Põhja prokuratuur kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. Karistusseadustik näeb süüdimõistmisel sellise teo eest ette kuni kolmeaastase vangistuse.