"Ma astun täna liidupresidendi ametikohalt tagasi, et vabastada kiiresti tee järglasele," ütles Wulff Bellevue paleest üle kantud teleavalduses BNS-i vahendusel.

Otsus on seotud prokuratuuri nõudega tühistada presidendi puutumatus, et alustada juurdlust tema väidetava ametisesundi kuritarvitamise asjus.

Sündmuste areng tõotab peavalu liidukantsler Angela Merkelile, kes Wulffi presidendiks välja pakkus. Meedia pommitab riigipead viimastel kuudel pea lakkamatult süüdistustega Alam-Saksi liidumaa peaminsitrina mitmesuguste hüvede vastuvõtmises.

Merkel jättis presidendi oodatava tagasiastumise tõttu sõitmata Rooma, kus ta pidanuks eurokriisi asjus Itaalia peaminsitri Mario Montiga kohtuma, ja teeb avalduse pärast Wulffi esinemist.

Asi võttis otsustava pöörde neljapäeva õhtul, kui Hannoveri prokuratuur teatas "esialgsetest kahtlustest" Wulffi filmiprodutsendist sõbra David Grönewoldi suhtes, kes väidetavalt maksis kahe lühipuhkuse ajal Wulffi hotelliarved.

Wulffi advokaadi sõnul maksis president ühe hotelliarve sularahas tagasi.

"Ma eeldan, et (parlamendi alamkoja) Bundestagi puutumatuse parlamendikomisjon hääletab Hannoveri prokuröride taotluse poolt," ütles kristlike demokraatide (CDU) parlemandirühma aseesimees Michael Meister raadiojaamale Deutschlandfunk. CDU on Wulffi ja Merkeli erakond.

Wulffi roll presidendina on suuresti tseremoniaalne, kuid sel on oluline kõlbeline kaal. Senise ajaloo jooksul ei ole Saksa parlament saanud kordagi taotlust presidendilt puutumatus ära võtta.