Välisministeeriumi kinnitusel kontrollib viisataotlusi konsul ja Eesti ametkonnad ning viisataotluse vormistamisel abi pakkuvad teenusemüüjad ei saa viisa väljastamise otsust kuidagi mõjutada.

Samas ei saa saatkond kontrollida, mida abiteenuse pakkujad oma klientidele lubavad.

Kiievlane väitis Delfile järgmist: "Kui tellida viisa interneti teel, on hinnakiri järgmine: kümneks päevaks - 230 eurot, 14 päevaks 250 eurot. Nad ei selgitanud, kuidas nad seda teevad, kuid garanteerisid 90-protsendilise edu. Ettemaksu võtavad nad 150 eurot, ülejäänud tuleb tasuda pärast viisa saamist. Ebaõnnestumise korral nad raha ei tagasta, lihtsalt teist makset ei tule teha."

Delfi küsis välisministeeriumist, kas neid väiteid on kontrollitud.
"Loomulikult on kontrollitud. Kiievis toimuva puhul ei ole tegemist ei viisadega kauplemise ega viisamüügiga. Paljudes riikides on nii, et on mitmeid firmasid ja inimesi, kes pakuvad viisataotlejatele raha eest abi paberite vormistamisel," selgitas Helen Rits ministeeriumi pressitalitusest. Tema sõnul tegutseb selliseid firmasid ka Eestis.

"Seega jah, Kiievis Eesti ja ka teiste Euroopa Liidu riikide saatkondade ümbruses liiguvad nn nõustajaid või vahendajaid, kes pakuvad tasu eest oma teenuseid viisataotlusankeetide täitmisel, reisi- ja tervisekindlustuste pakkumisel ning dokumentidest koopiate tegemisel. Sellised vahendajad tegutsevad pea kõikide Euroopa Liidu saatkondade ees lisaks Kiievile näiteks ka Moskvas, Peterburis, Minskis jne. Üldjuhul ei ole see illegaalne tegevus," ütles Rits.

Samas ei ole sel tegevusel tema kinnitusel mingit mõju viisade väljastamise üle otsustamisele.

"Taotlus ja muud dokumendid tuleb aga ikka esitada konsulaati. Kõiki viisataotlusi kontrollib konsul ja teised Eesti ametkonnad, kes langetavad ka otsuse viisa väljastamise kohta."

"Samas ei ole saatkonnal kuidagi võimalik kontrollida, milliseid lubadusi nõustajad inimestele oma teenust pakkudes annavad. Selliste nõustajate tegevust saavad kontrollida ainult Ukraina õiguskaitseorganid," lisas ta.

Saatkonna ümbruses toimuva tegevuse ebaseaduslikkuse kahtluse korral juhitakse sellele kohalike võimude tähelepanu, kelle pädevuses on selle üle kontrolli teostamine.