"Kraadikene on tänane Vene Föderatsiooni välisministeeriumi poolt antud sõnum küll jaburam kui tavaliselt. Seekord ei räägita Eesti okupeerimisest N Liidu poolt 1940. aastal üldse. Üldjuhul ei ole Moskva ju jätnud kasutamata võimalust väita, et Eesti "astus N Liitu vabatahtlikult". Nüüd on N Liidu esimene okupatsioon üldse unustatud ja väidetakse, et Eesti iseseisvus kaotati Saksa agressiooni tulemusel," kommenteeris Kross Vene välisministeeriumi tänast avaldust.

"On kahju, et Venemaa ei võtnud vastu Eesti seadusandja poolt pakutud tasakaalukat lähenemist, mis mõistab ühtviisi hukka nii natsionaalsotsialistliku Saksamaa kui kommunistliku Nõukogude Liidu okupatsioonirežiimide kuriteod.

Samas on provotseerivale sõnastusele vaatamata venelaste sõnumi tase nii madal, et kindlasti jätkub Eesti riigiasutustel meelerahu sellele mitte reageerida," lisas Kross.

Venemaa välisministeerium taunis kolmapäeval riigikogus teisipäeval vastu võetud iseseisvuse taastajate tunnustamisavaldust, nimetades seda ajaloo võltsimiseks.

"Kahjuks on soov kinnistada avalikus teadvuses müüti niinimetatud nõukogude okupatsioonist, ning panna võrdusmärk fašistliku Saksamaa ning Euroopa pruunist katkust vabastanud Nõukogude Liidu vahele muutunud ametliku Tallinna jaoks kinnisideeks," ütles oma kommentaaris Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.