"Protestiaktsioonide otsene ajend oli ametiühingute muudatusettepanekute sisuline eiramine kollektiivlepingu seaduse eelnõu menetlemisel”, ütles ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga. „Valitsusliidu poliitikud näitasid taas kord hoolimatut ja üleolevat suhtumist töötajatesse ja nende muredesse, mis avaldus ka töötuskindlustuse maksemäära kehtestamisel, vaidluses töötukassa reservide üle, õpetajate palgaläbirääkimistel, kõrgharidusreformi läbisurumisel, seoses ACTA leppega”.

Riigikogu õiguskomisjoni poolsalaja algatatud seadusemuudatus seab ohtu paljude töötajate palgad ja lisatasud, puhkused ja toetused, töö- ja puhkeaja tingimused, kuna ahvatleb tööandjaid lõpetama kollektiivlepinguid. EAKL muudatusettepanekuid, mille eesmärk oli vähendada teravaid vastasseise töösuhetes ja tagada töötingimuste stabiilsus, kõlasid kurtidele kõrvadele.

Ametiühingud otsustasid aktsioonidega väljendada rahva leppimatust valitsejate kõrkusega ning tuletada meelde riigi kohustust soodustada läbirääkimisi, mitte õhutada streike,” märkis ametiühingujuht. „Tänane uudis töötuskindlustuskaitse vähendamisest valab veel õli tulle”.

Järgnevatel nädalatel kavandavad EAKL liikmesorganisatsioonid meelavaldusi ka töökohtadel ning teistes linnades.