"Vabariigi aastapäeva ürituste ettevalmistamine algab aegsasti. Ühel esimestest koosolekutest, kus osalesid presidendi kantselei, riigikantselei, kaitsejõudude, välisministeeriumi ja Tartu linna esindajad, lepiti kokku pidustuste ajakava ning toimumiskohad," selgitas ministeeriumi pressiesindaja Helen Rits.

"Kuna Tartu linn on vabariigi aastapäeva tähistamise peamine toimumiskoht, siis otsustati ühiselt see, et lipuheiskamise tseremoonia korraldada lisaks Tallinnale ka Tartu Tähetornis. Tartus tõuseb päike kell 07.24 ja siis heisatakse lipp Tartu Tähetornis. Tallinnas tõuseb päike 7.35 ning riigilipp heisatakse sel hetkel Tallinnas Toompeal," lausus Rits ning lisas, et sarnaselt toimiti näiteks ka 2009. aastal Narvas, kui suurem osa vabariigi aastapäeva üritustest toimus seal. 2009. aastal heisati riigilipp pidulikult nii Toompeal kui ka Narva kindluse õuel.

Narvalased ei pidanud varast hommikutundi ja miinuskraade probleemiks ja tulid riigilipule austust avaldama. Narvalased olid uhked võimaluse üle olla vabariigi aastapäeva pidustuste võõrustajateks. "Narvast saadud positiivne kogemus ajendas ka nüüd aastapäevaüritusi võõrustavas linnas riigilippu heiskama," kinnitas ta.

"Nii nagu alati, toimub ka tänavu iseseisvuspäeva päikesetõusul riigilipu heiskamise pidulik tseremoonia Tallinnas Toompeal. Ent kuna sel aastal on meie riigi sünnipäeva olulised üritused - pidulik jumalateenistus, kaitseväe paraad, iseseisvuspäeva pidulik kontsert ja riigipea vastuvõtt - toimuvad Tartus, siis on Tartu valmis erandiks ning tartlasedki saavad seekord osa iseseisvuspäeva päikesetõusu lipuheiskamisest. See on väärikas ja ilus algus tänavusele 24. veebruarile Tartus," kinnitas ka presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert.

Sellel aastal toimuvad kõik olulisemad vabariigi aastapäeva tähistamisega seotud sündmused Tartus. Tartus asetatakse sellel aastal pärjad Vabadussõjas langenud sõdurite mälestusmärgi jalamile ja iga-aastane vabariigi aastapäeva jumalateenistus toimub Tartu Jaani kirikus. Ka kaitsejõudude paraad toimub Tartus ning samuti iseseisvuspäeva pidulik kontsert ja presidendi vastuvõtt.

Väike meenutus 2009. aasta lipuheiskamisest Narvas: