Poola uudisteagentuuri PAP teatel palutakse Hollandi erakondade juhtidel end sellest „kahetsusväärsest initsiatiivist“ distantseerida. Suursaadikud peaksid teemat Hollandi parlamendiliikmetega arutama teisipäeval, vahendab DutchNews.

PAP teatel kirjutavad pöördumisele alla 2004. ja 2007. aastal Euroopa Liiduga liitunud riikide – Poola, Tšehhi, Leedu, Läti, Slovakkia, Sloveenia, Ungari ja Rumeenia suursaadikud ning Eesti ja Bulgaaria ajutised asjurid. Pöördumine on kavas üle anda teisipäeval.

PVV juht Geert Wilders ütles vastuseks suursaadikute protestile, et tal on „selle paberi pärast kahju“. Veebileht ei ole Wildersi sõnul mõeldud konkreetsete riikide vastu, vaid informatsiooni kogumiseks avalikkuse rahuolematust tekitavate probleemide ja töökohtade kaotuse vastu.

Euroopa Komisjoni justiitsvolinik Viviane Reding ütles reedel, et veebileht on avalik üleskutse ebatolerantsusele. „PVV veebileht on täielikult euroopalike põhimõtete vastane,“ ütles Reding. „Euroopas toetame me vabadust. Me toetame avatud kontinenti, kus kodanikud saavad liikuda, töötada ja õppida, kus nad tahavad. Me lahendame oma probleeme, näidates üles rohkem solidaarsust, mitte oma kaaskodanike kohta lugusid rääkides.“

„Euroopa võib täis saada,“ vastas Wilders Redingile. „Me oleme saanud üle 32 000 kaebuse. Veebileht on hitt.“