"See on vale, et Eestis ega ka Euroopa Liidus midagi ei muutu," ütles Turk. "Näiteks täna kehtib Eestis tolliseadus ning Euroopa Liidu seadused tolli kohta ning TRIPS (Intellektuaalomandi õiguste kaubandusaspektide leping - R.V) mis ütlevad, et transiitkaup ei kuulu transiitmaal tolli järelevalve alla," selgitas Turk.

"Mis aga nüüd ACTA ütleb on see, et "lepingu osalised kehtestavad või säilitavad transiitkaubad, mis on seotud kahtlaste transiitkaupadega, kus kaubad on tolli kontrolli all ja mille kohaselt lepingu osalised võivad peatada omal algatusel kahtlaste kaupade edasi liikumise või need kinni pidada". Siit on ka minu isiklik järeldus, et seda lepingut ei ole võimalik vastu võtta ilma Euroopa seadusandlust muutmata," ütles Turk.

Turki sõnul ei vasta tõele ka peaministri väide, nagu oleks ACTA kasulik kõigile ettevõtjatele. "Kuidas saab öelda, et on kasulik see, kui transiit hakkab mööduma kõigist ACTA liikmesriikidest ehk Euroopa Liidust, sealhulgas Eestist?! Mina küll ei näe, kuidas on ettevõtjal kasulik, kui Venemaa ja Hiina transiit meist mööda läheks," ütles Turk.

Laupäeval viib internetiaktivistide organisatsioon MTÜ Eesti Interneti Kogukond ülemaailmse ACTA-vastase protestipäeva raames Tartus ja Tallinnas läbi kaks paralleelset meeleavaldust.

MTÜ Eesti Interneti Kogukond juhatuse esimehe Elver Loho sõnul ei ole ACTA-teemaline nn hüsteeria Eesti algatus, vaid tegemist on ülemaailmse protestiga. "Üle Euroopa on 213 linna, kus toimuvad ACTA-vastased protestid. Eile meie peaminister ütles, et Saksamaal ei ole ACTA isegi meediakünnist ületanud, ent ma lugesin spetsiaalselt kokku, palju on lubanud ainuüksi Saksamaal tänavatele tulla. Neid oli 64 000. Infot vaatasin Saksamaa suurematest lehtedest " rääkis Loho. "Seega seda ei saa väita, et ACTA meediakünnist ületanud ei ole."

Riigikogulane ja kogukonna liige Juku-Kalle Raidi sõnul on lubanud meelt avaldama tulla 175 000 inimest üle Euroopa.