Vaidlus Rosenholzi materjali avalikustamise üle on Soomes käinud juba aastaid. Helsingi halduskohus leidis kaks aastat tagasi, et Supo ei pea kõne all olevat nimekirja avaldama. Põhjenduseks toodi Supo rahvusvahelise koostöö ohtu seadmine, teatab YLE Uutiset.

Kolmapäeval ütles Soome kõrgeim halduskohus asjas viimase sõna: Supo võib Rosenholzi materjalid saladusse jätta. Põhjendused olid samad, mis madalama astme kohtus.

Rosenholzi materjalide avaldamist nõudsid kaks ajakirjanikku.

Üldise arusaamise järgi on Rosenholzi materjalides paarisaja soomlase nimed, kes on kunagi ühel või teisel moel Stasiga koostööd teinud. Osa nimedest võib olla nimekirjas ka täiesti põhjendamata ja isikute eneste teadmata.

Märkimisväärne osa Stasi kartoteekidest rändas veidi enne Saksa Demokraatliku Vabariigi hingusele minekut läände. Supo sai Soomet puudutavaid andmeid USA luure keskagentuuri CIA kaudu.

Kohtu väitel kahjustas materjali avalikustamine Supo eeldusi tegutseda rahvusvahelises koostöös ja mõjutaks negatiivselt teiste julgeoleku- ja luureteenistuste valmisolekut edastada Supole tulevikus luureandmeid.

Kohtu kolleegium tutvus Rosenholzi materjalidega Supo ruumides 2011. aasta septembris.