Delfi toimetuses täna toimunud tulise arutelu käigus ütles ajaloolane David Vseviov, et Eesti oli 1940. aastast okupeeritud.

Tallinna Ülikooli ajaloo doktorant Igor Kopõtin möönis, et 1940. aasta Narva diktaati võib nimetada okupatsiooniks.

Filosoof ja publitsist Ilja Nikiforov sõnastas selle nii: "Põhimõtteliselt võib öelda, et koos Narva diktaadiga algas Eestis okupatsiooni periood, mille omaette eesmärk ei olnud okupatsiooni pikendamine aastateks. See oli mitte enamat kui vahepealne variant selleks, et annekteerida ja inkorporeerida Eesti Vabariik Nõukogude Liitu."

Ühiskonnategelane ja Kiviõli Suure Isamaasõja veteranide ühingu esimees Sarkis Tatevosjan ütles Delfile, et tema isiklikult ei ole veel valmis nimetama seda, mis juhtus 1940. aasta suvel Eestis. 

Kuhu diskussioon välja jõudis ja kui tuliselt see kulges, saab vaadata videost. Video vestlusringist ilmub Vene Delfis lähipäevil.

Narva diktaadina tuntakse 1940. aasta 16. ja 17. juunit. Nõukogude Liit esitas Eestile ja Lätile ultimaatumi, nõudes uute valitsuste moodustamist ja Punaarmee täiendavate väeosade lubamist riikidesse. Eesti valitsus võttis ultimaatumi vastu ja astus tagasi. 17. juunil okupeeriti Eesti Vabariik Nõukogude Liidu poolt (Narva diktaat) ning algas Nõukogude okupatsioon.

Moskva teatel pidi Punaarmee sissemarss algama 17. juunil kell viis hommikul (Eesti aja järgi kell neli). Punaväelaste paiknemise pidid täpsustama sõjaväejuhid, ent kui kindral Johan Laidoner 17. juuni hommikul rongiga Narva poole sõitis, kohati esimesi punaüksusi juba Jõhvis.

Nõukogude armeekomandör Kirill Meretskov nõudis okupatsioonivägede paigutamist kõikidesse suurematesse Eesti linnadesse ja tervele lääne- ja põhjarannikule. Samuti tuli tsiviilelanikkonnalt 48 tunni jooksul ära korjata relvad, mis tähendas enam kui 40 000 meest ühendava Kaitseliidu relvitukstegemist.

Kell 15 kirjutasid Laidoner ja Meretskov Narva diktaadile alla. Samal ajal juba marssisid Eestisse 90 000 punaväelast, muuhulgas okupeeriti täielikult Tallinn. Balti riikide sõjaline hõivamine lõppes 21. juunil 1940.