"Mustpeade maja tagastamine on solvang kultuuritegijate suhtes, nii tehakse kultuurile haiget," lausus maestro Eri Klas. "Huvitav on see, et viimased 10 aastat ei tundnud keegi huvi, kuidas majal läheb. Katus jooksis läbi ja ruumid vajasid korrastamist. Millegipärast nüüd, kui linn tegi maja korda ja kinkis Tallinna Filharmooniale, selles heliseb muusika hommikust õhtuni, ja rahvas on maja leidnud, tahab riik seda tagastada. Kui maja tagastatakse, siis ei tea keegi, mis sellest edasi saab. Riigi puhul teeb tigedaks, et ühe käega maja antakse ja teisega võetakse," ütles maestro ajalehele Pealinn.

Linn andnud juba 75 000 eurot

Nimelt riik ise, ehk riigikogu majanduskomisjon otsustas 2006. aastal ju Mustpeade maja linnale üle anda, siis kui haridusministeerium kolis Tartusse.

Kui arvestada linna tehtud mitmeid remonte, on linn andnud Mustpeade maja korrastamiseks kokku vähemalt 75 000 eurot. Rahast väärtuslikumakski peab Klas aga seda, et linn andis Mustpeade maja koduks Tallinna filharmooniale. "Kui linn eelmisel sügisel Mustpeade maja Tallinna Filharmooniale andis, olin nii õnnelik, et tundsin, nagu oleks linn andnud mulle elutöö preemia," lausus Klas.

"Ma pole ju unistanud Tallinnast ärasõitmisest ega soovi kusagil mujal uut elu alustada. Elusügiseks sain oma juhatatavale kollektiivile sellises suurepärases majas katuse pea kohale ning selles on olemas kõik võimalused linnarahvast teenida. Olen Mustpeade majas koore juhatanud ja kontserte andnud. Isegi riiklik sümfooniaorkester sündis selles majas.

Samas pole Klasi sõnul selles majas kunagi peremehetunnet olnud, kuid nüüd on. "Linn on andnud maja arengule mõjusa tõuke, minu jaoks oli Tallinna Filharmoonia sinna kolimine justkui Mustpeade maja taasavamine," ütles maestro.

Väärt esinemispaik

Eesti interpreetide liit sai sügisel endale Mustpeade majas väärt esinemispaiga. Liidu esimehe, tuntud helilooja ja pianisti Rein Rannapi sõnul sujub koostöö filharmooniaga hästi ja teineteisemõistmine on väga hea. "Tõime Mustpeade majja üle oma kontsertide sarja, mis juba 10 aastat on toimunud," rääkis Rannap. "Seni toimusid meie kontserdid põhiliselt Kardioru lossis aga ka muudes saalides. Kadriorg jääb siiski tänapäeva linnainimesele liiga kaugeks, muusika peab kõlama ikkagi linnasüdames!"

Rannap ei näe varianti, et Mustpeade majas miski muu kui muusika võiks kõlada. "Minu jaoks on see lapsepõlvest saati olnud muusikamaja," rääkis Rannap. "Seal ma käisin laulmas poistekooris, seal tegi proove ja esines mu ansambel Ruja, seal laulis segakoor Noorus esmakordselt mu kantaati "Ilus maa". Ja kui paljudel kontsertidel ma seal käinud olen, ja kui palju ise esinenud! Mustpeade majas on mul väga palju mälestusi, see on asendamatu hoone!"

Kõige selle tõttu oleks Rannapi hinnangul Mustpeade maja vennaskonnale tagastamine vale. "Siis ta oleks suletud, nii nagu on praegu suurem osa mõisatest," seletas Rannap. "Selle maja kultuurne minevik, olevik ja tulevikuunistused kaoksid, kui see antaks erakätesse. Nii on võetud esinemisvõimalused meie interpreetidelt ja muusika nautimise võimalused Eesti publikult kõigis neis mõisates, mis on eravalduses. Eriti kahju on nendest, mis tehti korda ja kus toimusid regulaarsed kontserdid enne erastamist. Maal polegi seetõttu kohti, kus muusikat kuulata, aga neid pole eriti ka linnas. Tallinnas on küll klassikalise muusika jaoks Estonia kontsertsaal, see sobib hästi orkestrikontsertideks."

Rannapi sõnul vajab intiimsem kammermuusika väiksemat saali. "Mustpeade Valge saal on hetkel Tallinas ainus kammermuusikasaal," seletas Rannap. "Selle ära andmine ja avalikust kasutusest eemaldamine oleks kuritegu Eesti kultuuri vastu."

Suured plaanid tulevikuks

Interpreetide liidul on Mustpeade majaga suured plaanid. "Plaan on selline, et iga inimene võiks olla absoluutselt kindel- igal neljapäeval kõlab Mustpeade majas klassikaline, hea muusika Eesti interpreetide esituses," rääkis Rannap. "Lisaks sooviks Interpreetide liit suurendada kontsertide sagedust suvel. Paraku on klassikalisi ja sageli ka muid kontserte linnades just suvel vähe. Tulevikus näeksin suvel iga päev selles majas Eesti esinejatega ja rohkete kuulajatega klassikalisi kontserte!"

Rannapile meeldib, et Mustpeade majas asub unikaalselt mitmed erinevad saalid lähestikku. "Seetõttu soovime seal sügisest meie esimese festivali raames korraldada pikki, ülevaatlikke kontserte, etteasted toimuvad paralleelselt eri saalides," lausus Rannap. "Mustpeade maja annab suurepärase võimaluse ühendada muusika suurejoonelise arhitektuuriga, ajaloolise hoonega, mis juba iseenesest pakuks turistidele huvi ja elamuse, rääkimata veel siis, kui kuulata selles professionaalset muusikat!"

Interpreetide liit algatas ka korjanduse, et hankida Mustpeade maja valge saali jaoks uus ja väärikas klaver.