"Esiteks vabastaksime kirja kirjutamise vastutusest Eesti Kunstiakadeemia rektori Signe Kivi ja kogu kooli juhtkonna. Samuti kinnitame, et keegi neist polnud teadlik plaanitavast aktsioonist. Ühtlasti ei olnud tegu ühegi erakonna pooldajate salaaktsiooniga. Kiri ja selle üleandmine oli kahe tudengi omaalgatuslik projekt," kirjutavad end anonüümseteks kunstnikeks kutsuvad tudengid.

"Lause "Vähem möla, pikem samm" sai valitud kirjeldamaks tsirkust, mis toimub kunstiakadeemia uue maja ehituse ümber. Kirja tagamaad ei ole sõimavad, solvavad ega mõnitavad. Kindlasti ei ole tegu isikliku solvanguga hr Aaviksoo pihta, kuid ministrina on paraku tema see, kelle poole peab antud küsimuses pöörduma."

Kirja kirjutajatele tundub veider, et ülimalt leebe ja kergelt humoorikas protest säärase reaktsiooni tekitas. "Kas meie riigi olukord ongi selline, et teod saavad tehtud vaid lipitsedes ja kriitikavabalt? Me soovime näha reaalseid ja konkreetseid samme maja ehituse alustamiseks, mitte lõputuid konverentse ja ebaselgeid sõnavõtte otsustajate poolt. Seetõttu ka meie konstruktiivselt kriitiline loosung," selgitasid anonüümsed kunstnikud.

Kirjutajate sõnul on sisult samalaadseid ja märksa räigemas sõnastuses loosungeid demonstreeritud erinevatel pikettidel riigikogu ees ja mujal avalikus ruumis, kuhu aga asjaomased ametiisikud ei leia kunagi aega tulla selgitusi jagama ega probleemidega isiklikult suhestuma. "Seetõttu ulatasime oma sõnumi isiklikult hr Aaviksoo kätte avalikkuse tähelepanu all. Meie samm oli seotud kooliülesandega, mille eesmärk oli uurida kunsti kajastumist meedias ja meedia mõju kunstile. Tahaksime uskuda, et ootamatult aktiivne kunstikonverentsi kajastus Eesti meedias ei olnud põhjustatud ainult ühest probleemsest sõnast, vaid siirast huvist kunstivaldkonna käekäigu vastu."

Kirja kirjutanud tudengid teatasid lõpetuseks, et nende soov oli öelda oma seisukoht välja otse, ilma keerutamata ja nii, et seda ka märgataks. Me soovime endale uut ja korralikku koolimaja. Seda eelkõige Eesti kultuuri tuleviku huvides.

Eesti Kunstiakadeemias viidi eile ja täna läbi kunstihariduskonverents "Avalikud ootused", mille raames esines ettekandega ka haridusminister Jaak Aaviksoo. Ettekande ajal jõudis Aaviksooni üks kiri, millele ta suuremat tähelepanu ei pööranud. Minister lõpetas ettekande ja vastas küsimustele ning lõpuks avaldas temani jõudnud kirja sisu, milleks oli "Vähem möla, pikem samm".

Minister luges saalisviibijatele kirja sisu kõva häälega ette, ning lahkus ilmselgelt ärritatult saalist. Segaduses ning hämmeldunud tundus olevat ka EKA rektor Signe Kivi, kes nõutult ringi vaatas.