Tallinna sotsiaaltöö keskuse direktor Kersti Põldemaa rääkis Delfile, et viimased käredalt külmad päevad on öömajadesse kliente juurde toonud. Kui nädala eest oli kahe öömaja 60 kohast kümmekond kohta vabad, siis nüüd on kohad täis ning Akadeemia tee öömajas välja otsitud ka 3-4 lisamadratsit. „Isegi üllatav, et pole meeletut järjekorda ega tungi,” võrdles Põldemaa eelmiste aastatega.

Põldemaa märkis, et lahendamatuid olukordi pole tekkinud ning kohti puudu pole samuti jäänud. Öömajad suhtlevad vabade kohtade teemal ka omavahel, kuigi ukse taha tulnuid kaugel asuvasse öömajja saatma ei hakata, vaid pigem otsitakse lisakoha tarvis matt välja. Paigutatud on lisakohad seni tubadesse, kuid vajadusel saab neid panna ka näiteks kööki.

Linnas avati Põldemaa sõnul kaks uut öömaja ning nõnda tuli 60 kohta juurde. Tänaval on peavarjuta kodutuid hinnanguliselt 150, kuid need, kes ajutist peavarju tahavad, Põldemaa kinnitusel seda ka saavad. Lisaks elavad mõned kodutud eeldatavalt ka mahajäetud majades või suvilates, kus saavad end soojas hoida. „Kõik inimesed ei tule, see on fakt.”

Öömajad on möödunud nädalavahetusest alates avatud ka päeval, kuid soojas toas olemise võimalust kasutatakse Põldemaa sõnul suisa uskumatult vähe. Nii on öömajades päeval vaid kümmekond inimest. „Osa käib ka edasi-tagasi,” rääkis ta ning selgitas, et kodutute elu tahab elamist. „Neil on vaja hankida endale igasugu asju. Aga juba see teadmine, et kui vaja, saab tulla, on suur asi,” usub Põldemaa.

Praegu on külm nõnda krõbe, et Põldemaa hinnangul on täiesti mõistetav, et inimesel peab olema võimalus olla soojas. „Öömajades ei ole küll luksust, aga keegi ei saa ka öelda, et seal on hirmus kole või seal elatakse ebainimlikult,“ sõnas ta. Sotsiaaltöö keskus ostab külmal ajal eelarve piires ka moosi ja suhkrut ning pakub sooja teed. Samuti toob Fazer leiba, mida majade vahel jaotatakse.