"Eesti Vabariigi Põhiseadust järgides, Eesti riiki ja ajalugu tundes ei ole võimalik rääkida sellest, et okupatsioon on pelgalt usu küsimus. Eestile vaenulikud jõud on püüdnud küll pronkssõduri ümber, küll vene keeles hariduse andmise küsimuses jne levitada teistsuguseid arusaamu, kirjutada otsesõnu ajalugu ümber. Aga kuidas sa eestlaste jaoks kirjutad ümber küüditamised 1941 ja 1949 aastal, massirepressioonid ja arengus mitmekümne aasta pikkuse tagasimineku?! Ühe rahva ajaloolist mälu juba ümber ei kirjuta," ütleb Kõiv oma blogis.

"Täna aga selgus, et Sven Mikseri juhitava Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühineva Vene Erakonna Eestis juht Tšerepanov peab Eesti okupeerimist usu küsimuseks. Kas see on nüüd see osa ühinemisleppest, mida kirja ei pandud, aga kokku lepiti?! Kas leiti ühine keel veel mõnes küsimuses? Pronkssõduri tähendus, vene keele roll?!," küsib Kõiv.

Riigikogulase arvates ei jää poliitikas ükski kokkulepe saladuseks. "Tuleb ta avalikkuse ette värskete sotsiaaldemokraatide kogenematu meediasuhtluse tõttu (või abil), eestimeelsete sotside endi suust või mõnel kolmandal moel, aga üks on selge - põhimõtetega ei kaubelda. Kui on kaubeldud, ei jää see saladuseks," on riigikogulane Kõiv kindel.

Vene Erakonna Eestis esimees Stanislav Tšerepanov ja tema asetäitja Gennadi Afanasjev leidsid eile, et okupatsiooni teema arutamisele võiks kehtestada moratooriumi, sest praegusel hetkel on okupatsiooni fakt nende arvates usu, mitte kohtuotsuse küsimus.