Pensionär Minara Iskenderova elab koos tütre ja pojaga viimases majas, mis Bakuu Rahvusliku Lipuväljaku juures asuva ehitusplatsi juures püsti on jäänud. Paljud naabrid on juba välja kolinud ning paljude uste ja akende asemel haigutavad tühimikud, teatab AFP.

„Minu jaoks on kõik, mis toimub, väga valulik. Alates selle protsessi algusest on mu vererõhk tõusnud ja ma olen hakanud haigeks jääma,“ ütles Iskenderova. „Ma ei suuda leppida mõttega, et me peame siit minema kolima.“

Teine veel hoonesse elama jäänud pensionär Natalija Alibekova ütles, et ootab iga päev väljatõstmist, kui lammutajad objektile saabuvad. „Mulle hakkab alati meenuma mu kodu, kui toimub Eurovisiooni lauluvõistlus,“ ütles Alibekova.

Inimõiguslased väidavad, et piirkonnast on seni välja tõstetud mitusada perekonda, kellele Bakuu linnavõimud on avaldanud survet ebapiisava kompensatsiooni vastuvõtmiseks, mille eest ei ole Bakuu kesklinnas võimalik samalaadset korterit osta.

„Survet avaldatakse mitmelt poolt,“ ütles Zohrab Ismailov Vaba Majanduse Toetamise Ühiskondlikust Assotsiatsioonist. Tema sõnul keeravad võimud mõnikord kinni gaasi, elektri ja vee, et inimesi lahkuma sundida.

Bakuu linnapea pressibüroo teatas, et ei kommenteeri seda teemat, kuid ametnikud on väitnud, et kompensatsioon on õiglane.

Aserbaidžaani riigivõimud lükkavad süüdistused omandiõiguse rikkumises ja ametnikepoolses hirmutamises tagasi, väites, et Rahvusliku Lipuväljaku ümberehitamine ei ole seotud Eurovisiooniga, vaid on osa kogu linna renoveerimisprojektist.

„Bakuu ümberehitustööd, eriti selles piirkonnas, on seotud Bakuu infrastruktuuri uuendamisega, teede ja muude transpordiprojektidega,“ ütles presidendi administratsiooni kõrge ametnik Ali Hasanov. „Teatud organisatsioonid politiseerivad tahtlikult omavahel mitte seotud teemasid ja tahavad neid Eurovisiooni lauluvõistlusega siduda.“

Inimõiguslaste hinnangul on Bakuu kesklinna uuendamise käigus tuhanded inimesed kodu kaotanud. Eelmisel aastal lammutati ka kohalike inimõiguslaste büroo, kust oli väljatõstetute huve kaitstud.

„Alates 2008. aastast on Aserbaidžaani valitsus läbi viinud linna renoveerimise kampaaniat, mis on sisaldanud korterite ebaseaduslikku võõrandamist, inimeste jõuga väljatõstmist – mõnikord ilma igasuguse hoiatuseta – ja nende kodude lammutamist,“ ütles inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch esindaja Giorgi Gogia.