"Me ei saa toetada stabiilsusvõlakirju kujul, mis vähendaks 60 protsendi võlapiiri ületavate riikide motivatsiooni viia ellu struktuurseid reforme ja teha vastavaid kärpeid võla vähendamiseks," ütles EL asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas. "Ühine võlg ei ole võimalik selliselt, et kõik annavad laenu ja vaid osad kulutavad.”

Rõivas rõhutas, et Eesti toetab Euroopa Komisjoni ettepanekut arutelu algatamiseks, kuid on seisukohal, et stabiilsusvõlakirjad on tulevikus mõeldavad vaid kujul, mis arvestab eri riikide laenuvajadust ning võlakoormat.

Euroopa Komisjon käivitas 23. novembril arutelu euroalasse kuuluvate liikmesriikide poolt riigivõlakirjade ühise emiteerimise teostatavuse kohta, avaldades stabiilsusvõlakirjade rohelise raamatu. Komisjon pakub välja stabiilsusvõlakirjade emiteerimise kolm võimalust: täielik emissioonide asendamine stabiilsusvõlakirjade emissiooniga koos solidaarsusgarantiiga; osaline riikide emissioonide asendamine stabiilsusvõlakirjade emissioonidega koos solidaarsusgarantiidega (kaetakse ainult osa riikide rahastamisvajadusest) ja osaline riikide emissioonide asendamine stabiilsusvõlakirjade emissioonidega koos lahus garantiidega.