Šveitsi talikuurordis Davosis toimunud maailma majandusfoorum on nelja aastakümne jooksul muutunud triumfeeriva turumajanduse sümboliks, aga sel aastal tunnistasid delegaadid, et riiklik kapitalism Hiina mudeli järgi on tõusuteel, kirjutab The Independent.

Isegi poliitilised liidrid, sealhulgas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, ütlesid, et Euroopa poliitikaloojate hulgas on aeg mõtlemist muuta.

„Ma arvan, et meil on läänes kolm-neli aastat aega olemasoleva majandusmudeli parandamiseks ja kui me ei tee seda varsti, oleme me minu arvates mängu kaotanud,“ hoiatas Carlyle'i investeerimisfondi tegevdirektor David Rubenstein.

62-aastasel miljardäril on rahanduskapitalismi alal väga hästi läinud – USA firma maksis talle sel kuul 134 miljonit dollarit aastapreemiat – kuid ta hoiatas, et lääs peab oma defitsiidi kontrolli alla saama ja majanduskasvu teele naasma.

Ülemaailmse ametiühinguliikumise juht Sharan Burrow, rahvusvahelise ametiühingute konföderatsiooni peasekretär, kutsus ettevõtteid ja valitsusi üles tegema töötajatega koostööd, et töötada välja uus majandusmudel, ja hoiatas tagasilöögi eest.

„Istugem tõelise majanduse laua taha. Las tõeline majandus palun tõuseb püsti, sest finantsturud tapavad teid,“ ütles Burrow. „Mitte kellelegi ei meeldi sotsiaalsed rahutused, mis sellele järgnevad.“

Chicago ülikooli professor Raghuram Rajan hoiatas, et lääne majanduse 20. sajandi tugevus ei suuda juba praegu rikka maailma töötajate ootusi täita.

„Valitsused andsid 1960. aastatel tonnide viisi lubadusi, kui kasv oli väga suur. Kogu tööstusmaailmas oli heaoluühiskond. Ja siis 1970. ja 1980. aastatel hakkas kasv aeglustuma,“ ütles Rajan. „Mõned riigid, Suurbritannia ja USA, üritasid seda elustada piirangute tühistamisega ja said mõne aja hakkama, aga üldine kasv tööstusmaailmas on liiga aeglane võrreldes lubadustega, mida me oleme andnud.“

Merkel, kes esines esimese plenaarkõnega, ütles, et Euroopa on kontinent, mis peab väitlema uute meetodite üle. Ta hoiatas, et protektsionism on tõusuteel pikaajalise ummiku tulemusena jõupingutustes jõuda kõikehõlmava kokkuleppeni maailmakaubanduse üle.

Merkel lisas, et 17-liikmelise eurotsooni struktuurilised nõrkused on valulikult paljastatud.

„Me peame nendega tegelema. Nüüd peame me tõesti nendega midagi ette võtma,“ ütles Merkel. „Nüüd on meil tõeline usalduse kadu ülejäänud maailma silmis. Nad ei ole kindlad, et me midagi ette võtame.“