“Ega ma oma sõnavõtus teda nimeliselt ei nimetanud, aga kui ta tundis ennast puudutatuna, siis ma vabandan,” ütles Nestor Delfile ja lubas kohe kirjutada minister Jaak Aaviksoole ka vabandava kirja.

Nestor lisas, et ta juba eile pärast ülikooliseaduse arutelu lõppu, läks riigikogu saalis ministri juurde ja vabandas.

Kui minister tahab, et tema ees vabandatakse ka riigikogu kõnepuldist, siis lubas Nestor ka seda teha. “Võin ka kõnepuldist seda teha,” sõnas Nestor.

“Ma tõesti seda ei tea, kes siis kuhu kuulus,” lausus Nestor ja lisas, et nõukogudeaegsete inimeste lähenemine ei meeldi talle.

Nestor pakkus, et Jaak Aaviksoo võiks ise vabandada Jaak Alliku ees, keda minister eile kõnetoolis ajalehes avaldatud artikli pärast Leniniga võrdles.

Aaviksoo kritiseeris Jaak Alliku artiklit Postimehes järgmiste sõnadega: "Isegi teades kolleeg Alliku kogemust teeneka propagandisti ja agitaatorina erinevate parteide ridades, polnud raske mõista, kuidas kavandatud reform, mis suurendab kõrghariduse rahastamist üle 25 protsendi ja enam kui kahekordistab tudengitele mõeldud sotsiaaltoetused, saab olla reformiks vaid rikastele. See on ehe propaganda, läbi hirmude ja klassivaenu õhutamise, nii nagu seda praktiseeris seltsimees Lenin. Ma ei jaga seda nostalgiat nõukogude kõrghariduse järele, nii nagu seda õhkus nimetatud artiklist."

Jaak Allik omakorda vastas Aaviksoole, et täpisteadlasena oleks ta pidanud märkama, et pealkiri kõrgharidus rikastele lõppes küsimärgiga.

Avalik vastus minister Jaak Aaviksoole

Minister Jaak Aaviksoo,
eilsel kõrgharidusreformi arutelul Riigikogus laususin ma tõesti Sinu poolt mainitud sõnad. Seejuures Sinu nime nimetamata. Kui Sa seejuures tundsid end puudutatuna, siis vabandan veelkord, nii nagu ma tegin seda juba ka eile õhtupoolikul meievahelise vestluse käigus.
Ühtlasi juhin Su tähelepanu Sinu poolt avalikust kõnetoolist väljaöeldud sõnadele Jaak Alliku artikli asjus, kus võeti kokku mitte ainult meie arvamus antud reformi küsimuses, vaid oma ka oma õiguste eest seisvate tudengite seisukoht. Kas polnud just kommunistidele omane argumentide puudumisel võtta nende asemel kasutusele rasvased ja värvikad templid ja sellega teisitimõtlejaid märgistada? Nii et oma kõnes kasutasid Sa minu meelest Lenini nime täiesti leninlikult.
Ma ei nõua midagi, aga eks Sa ise tead, kas seejuures peaks ka keegi kellegi ees vabandama.
Soovin edu vajaduspõhiste õppetoetuste eelnõu väljatöötamisel, mida Riigikogu kannatamatult ootab ja mis mulle täiesti arusaamatutel põhjustel esitamata on.

Lugupidamisega
Eiki Nestor
Riigikogu liige, SDE