Neljapäeva varahommikul ründasid umbes 20 sõdurit riigi suurimaid armeekasarmuid, võtsid kinni oma komandöri ja panid ta koduaresti, vahendab BNS.

Erukolonel Yaura Sasa kuulutas seejärel peastaabis toimunud pressikonverentsil end sõjaväe ülemjuhatajaks ning kohalik meedia teatas "mässust" pealinna Port Moresby kasarmutes.

Sasa nõudis kindralkubernerilt, et see järgiks ülemkohtu detsembrikuist otsust, mille kohaselt on möödunud aastal peaministriks valitud Peter O'Neilli valitsusjuhiks saamine vastuolus põhiseadusega ning riigi kauaaegne liider Somare tuleb ametisse ennistada.

Erukoloneli sõnul on parlamendil seitse päeva aega tema nõudmiste täitmiseks, vastasel juhul on ta sunnitud "astuma samme põhiseaduse kaitseks".

Port Moresby elanike sõnul on sadamalinn üldiselt rahulik, kuid sündmuste keskmes olevate kasarmute ümber on püstitatud teetõkked.

Somare leer teatas, et Sasa on määratud relvajõudude uueks ülemjuhatajaks ja tegutseb nende huvides, O'Neilli oma teatas aga, et osa mässus osalenud ohvitsere on kinni võetud ja ka erukolonel peab alla andma.

Kuue ja poole miljoni elanikuga Paapua Uus-Guinea on rohketest maavaradest hoolimata vaene ning seda 1975. aastal iseseisvunud Okeaania riiki kummitab pidev poliitiline ebastabiilsus ja kõrge kuritegevus. 1997. aastal kukutati armeemässuga valitsus, mis üritas palgasõdurite abil suruda maha pikaajalist separatistide mässu Bougainville'i saarel, kus asub suur vasekaevandus.

Armee valib liikmeid hoolikalt kõigist piirkondadest ja klannidest ning kannab hoolt, et ükski etniline rühm ei saa võimu haarata või riigipöördeks piisavat toetust koguda.

Naaberriik Austraalia on kutsunud kaitsejõududes käsuliini taastama.

Eelmisel kuul teatas O'Neill võidust Somare üle, kui kindralkuberner oli ta legitiimseks valitsusjuhiks nimetanud. Riigiamentikud, politsei ja armeejuhid toetasid samuti O'Neilli.

Paljude Paapua Uus-Guinea elanike jaoks tähendab konflikt vastasseisu Somare vana poliitilise kaardiväe ja O'Neilli valitsuse vahel, mida peetakse värskemaks ja avatumaks variandiks.

Järgmised valimised peaksid toimuma juunis.