Obama kiitis operatsiooni läbi viinud meeskonda mitte aastakõnes, vaid Valge Maja eraldi avalduses, vahendab BNS välisagentuure. Küll aga ütles Obama enne aastakõne pidamist kaitseminister Leon Panettale "Tubli töö täna!"

"Ühendriigid ei luba oma inimeste röövimist ja me ei säästa vaeva, et tagada oma kodanike julgeolek ja tuua nende vangivõtjad kohtu ette," ütles Obama avalduses.

President lisas, et ta andis esmaspäeval isiklikult käsu oktoobris röövitud Jessica Buchanani vabastusoperatsiooniks.

Somaalia poolautonoomses Galmudugi piirkonnas piraatide kätte pantvangi langenud 32-aastase Buchanani ja 60-aastase taanlase Poul Hagen Thistedi, kes töötasid abiorganisatsioon Taani Pagulasnõukogu heaks, vabastasid USA mereväe eriüksuslased.

Operatsiooni käigus tapeti kaheksa piraati, kuid pantvangid kannatada ei saanud.

Valge Maja ei ole öelnud, missugused üksused Somaalias pantvangide vabastamisega tegelesid, kuid kohalikud julgeolekuallikad on öelnud, et selleks olid just SEAL-i liikmed.

Üks USA ametnik kinnitas meediateateid, et operatsiooni viis läbi SEAL Team 6 - sama üksus, mis tappis mullu mais Al-Qaida liidri Osama bin Ladeni.

Eelmisel nädalal ilmnes luureandmeist, et Buchanani tervislik seisund halveneb kiiresti, ning Obama tegi oma julgeolekumeeskonnale ülesandeks päästeplaan koostada, ütles üks anonüümsust palunud kõrge valitsusametnik. Taani abiorganisatsiooni ametnik Mary Ann Olsen ütles, et Buchanan ei olnud "nii haige", kuid vajas ravimeid.