Nimelt on töötukassa nõukogusse kuuluvad tööandjad ja ametiühingud oma esindajad tagasi kutsunud ning töötukassa nõukogu on seetõttu teovõimetu ja pole vastu võtnud selle aasta eelarvet. Põhjuseks on tüli töötuskindlustusmakse ja töötukassa reservide üle.

Sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna sõnul leidis sotsiaalkomisjon, et sotsiaalpartnerite ja valitsuse vahel katkenud dialoog tuleks taastada ning sotsiaalkomisjoni selge sõnum valitsusele oli, et tuleks istuda tööandjate ja ametiühingutega ühe laua taha maha ja asjad läbi arutada. "Dialoogi lõhkumine väga lihtne, ent taastamine väga raske," lausus Tsahkna. Homme hommikul kell üheksa koguneb sotsiaalkomisjon uuesti erakorralisele istungile, et võimalikud lahendusvariandid läbi arutada.

Kuna töötukassa selle aasta eelarve on veel vastu võtmata, on üheks võimalikuks lahenduseks Tsahkna sõnul haigekassale sarnane regulatsioon, mille kohaselt läheb töötukassa eelarve heakskiitmine valitsusele, kui töötukassa nõukogu ei saa sellega hakkama kuu aja jooksul peale riigieelarve vastuvõtmist.

Samas ei toetanud Tsahkna tööandjate mõtet tööandjate esindus töötukassa nõukogus lihtsalt seadusest välja kirjutada. Pigem võiksid osapooled ikka kompromissile jõuda, oli tema mõte.

Tööandad teatasid täna oma pressiteates, et nemad on nõus töötukassas oma tegevust taastama, kui valitsus annab töötukassale tagasi töötukassalt ära võetud reservid ja langetab töötuskindlustusmakse kolmele protsendile, nagu töötukassa nõukogu sügisel soovis.