Delfi avaldab siinkohal vestluskatkeid 16. jaanuari kohtumiselt, kus jõuti kokkuleppele ühistes eesmärkides, kuid kõigepealt ristati piigid, et välja selgitada, kas ministeerium on olnud piisavalt toetav ning võidelnud kooliga samal poolel.

Signe Kivi: Me ei ole kunagi eitanud, et kogu selle protsessi juures on olnud väga suuri ja ootamatuid probleeme, mida EKA ega kindlasti ka Tallinna linn ja ka ministeerium pole suutnud ette näha. Need on paraku seotud ühe EKA naabri läbirääkimistega, mis on tegelikult takistanud EKA-l väga paljusid protsesse edukalt lõpuni viia. Neid protsesse menetledes oleme olnud nõrgemad, kui eeldasime. Ministeeriumi tuge, mitte ainult rahalist, vaid ka moraalset tuge, oleks rohkem vaja olnud. See omaette tegutsemine on loonud teatud fooni, mis on andnud ka EKA viimasele naabrile kindluse protsessida.

Jaak Aaviksoo: Seni on riigi poolt kavandatud investeeringud EKA puhul üliõpilase kohta suuremad, kui kõigi teiste ülikoolide puhul. Selle alusel ei saa ette heita, et EKA oleks kuidagi vabariigi valitsuse või HTM-i poolt alaväärtustatud. EKA enda andmetel olid need mahus 29 miljonit krooni kuni 2011. aastani, millele lisandub 187 miljonit krooni - kokku 216 miljonit krooni. Kui vaadata enam kui kümme korda suuremaid ülikoole, kes on saanud ainult kolm või neli korda EKA-st rohkem raha, siis on see etteheide ebaõiglane.

Aga HTM-i osas, keda rektor nimetas mittepartneriks, siis ma täpsustaksin - mis on need konkreetsed sammud, mida HTM on jätnud tegemata? Mida ta on lubanud või siis ka vastavalt teie palvele pidanud tegema? Mida me oleme tegemata jätnud või millega viivitanud? Rääkimata siis ka kuritegelikust või pahatahtlikust viivitamisest.

Signe Kivi: Pidasin õigeks välja öelda need põhjused, mida ma näen ning mis on mõnes mõttes EKA oma pürgimustes üksi jätnud. Mõistame ministeeriumi olukorda, kes on mures ja näeb väga paljusid ohtusid, mida ka meie näeme, aga meie püüame neid pigem pehmendada.

Jaak Aaviksoo: Vabariigi valitsuse istungil, kus oli investeeringute kava kinnitamine, kuulusin ma kindlasti nende hulka, kes üsna kõvasti toetasid teie projekti. Vaatamata sellele, et ma istusin siis hoopis teisel toolil, talitasin ma parimas teadmises, et me ajame ühist asja. Olen seda asja ühiselt ajanud siiani. Me peaksime edasi liikuma ja ma tahan rõhutada, et kui teil ei ole konkreetseid etteheiteid HTM-ile, siis möönge, et te olete liiga teinud.

Oleme kogu aeg toetanud selle hoone püstitamist. Teie palved on saanud täiel määral viivitusteta rahuldatud. Ühtegi viivitust, ühtegi vastusammu ei ole me teinud. Mis puudutab teie taotlust pikendada määrust, siis selle järele puudub sisuline vajadus. SA Archimedes oleks saanud kaalutlusotsuse raamides seda edasi lükata. Tal oli selleks õigus. Selleks ei ole vaja muuta reegleid, et tulla ühte pretsedenti lahendama. SA Archimedes ei pidanud kaalutlusõigust kasutades seda otstarbekaks. Eelkõige sellepärast, et ta vastutab rakendusüksusena selle programmi eduka lõpuleviimise eest - võtmata seejuures riigile ülearuseid riske.

Ma veelkord palun - kui teil on konkreetne etteheide HTM-ile, kus me oleme jätnud midagi tegemata, siis palun konkreetselt sellele viidata ja ma võtan oma sõnad tagasi. Kui niisugust viidet ei ole, siis on konstruktiivne edasi minna ja püüda lahendada meie ühist probleemi. Täpsustan veelkord, kas need süüdistused minu isikule ja HTM-ile on tagasi võetud?

Signe Kivi: Jah.