Riigikogu asespiikri Jüri Ratase sõnul on võimupöördeks vaja objektiivseid ja subjektiivseid eeldusi.

"Mina ei ole ennast kunagi pidanud võimu pöörajaks ehk revolutsionääriks," ütles Ratas Delfile. "Olen pigem evolutsionäär, oma arvates olin seda ka läinud suvel."

Juba pikemat aega on erakonna opositsioonis juhatuse liige Ain Seppik. Viimaste afääride valguses on ka Kalle Laanet soovitanud oma ametist tagasi astuda nii Priit Toobalil kui ka erakonna esimehel Edgar Savisaarel.

Keskerakonda kuuluv europarlamendi saadik Siiri Oviir möönis eile, et kaugeltki mitte kõik erakonna liikmed, kaasa arvatud tema ise, ei ole rahul partei siseeluga.

„Ma ei räägiks lõhest, aga on väga palju erakonnakaaslasi, keda ei rahulda see olek, kus me oleme, need sammud, mis ette võetakse ja kes tahavad muutusi paremuse ja edukuse poole,“ rääkis Oviir Delfile. „Erakonnad luuakse selleks, et nad saaksid olla otsuste juures, aga olla kogu aeg opositsioonis, see lahjendab erakonda ja viib mandumise teele.“

Oviir tunnistas, et ta on viimase Keskerakonna kongressi suhtes tõsiselt pettunud. „Kardan seda, et paljud löövad lihtsalt käega ja küsivad endalt „miks ma peaksin jätkama?“,“ ütles Oviir.

Ta ei soovinud prognoosida, kas rahulolematud erakonna liikmed võiksid erakonnast koos lahku lüüa või ükshaaval lihtsalt välja astuda. „See, kellel kuhugi minna ei ole, see ei lähe ära, aga tegus inimene ei taha olla käed rüpes ja istuda kogu aeg süüdistatavate pingis, samas kui endal ei süüd tunne,“ arutles Oviir.

Keskerakonna juhatusse kuuluv Aivar Riisalu avaldas nädala keskel, et ühe võimalusena kaalub ta ise Keskerakonnast lahkumist. „Ma ei ole seda veel esitanud, aga ma kaalun tõsiselt,“ lausus Riisalu. „Minu isiklik arvamus on, et poliitikast oleks mõistlik ära minna.“

Riisalu sõnul ei ole tegemist mitte Keskerakonna kriisiga, see on pigem tema kui kodaniku kriis. Ta tunnistas, et ta on eelkõige füüsiliselt väsinud.

„Ma olen viis aastat istunud parlamendis, mitte ühtegi minu ettepanekut ei ole koalitsioon vastu võtnud. Ma ei ole mitte midagi saanud Eesti inimeste jaoks ära teha,“ loetles Riisalu.

Riisalu sõnul on maailmas olemas väga palju ilusaid asju ja kahjuks poliitika sinna hulka enam ei kuulu. „Siis satuvadki meil parlamenti inimesed, kes ei ole oma kätega midagi kasulikku teinud ja on ainult plakateid kleepinud,“ rääkis Riisalu.