"Tahaplaanile on selles elamislubade asjas jäänud asjaolu, et see luba on loodud instrument või vahend majanduspoliitika vallas. Migratsioonipoliitika koha pealt on ajutiste lubade andmine ju tegelikult  päris hea. Sellele asjale tuleb ikka pragmaatiliselt läheneda," rääkis Mürk.

Eksperdi sõnul on kogu Euroopas levimas tendents, kus keskendutakse eelkõige talentidele. "Eriti Kesk-ja Ida-Euroopa riikide spetsialistidele, näiteks Poola on suhteliselt populaarne maa selles vallas," rääkis Mürk. Tema sõnul järjest rohkem Euroopast "ajusid" ära minemas, samas on kasvamas aga töökohtade arv, kus on spetsialiste tarvis. "Eestiski oleme me miinuses, sest aastas läheb meilt minema umbes 5300 inimest ja tagasi tuleb vaid paar tuhat."

Lisaks on eksperdi sõnul paljudest meile lähedal olevatest riikidest hakanud ekspert ära voolama. "Meile lähimad sellised riigid on näiteks Poola, Venemaa ja Ukraina."

Mürgi sõnul ilmselt jätkub inimeste äravool Eestist, kuna Euroopas kasvab kiiresti ELi sisene ränne ja Eesti ei jää selles suhtes maha.

Eesti Arengufond korraldab täna Talendifoorumi, kus arutletakse kõrge kvalifikatsiooniga tööjõu nappusega seotud probleeme ja Eesti võimalusi hoida, püüda ja arendada talente.