"Kogu see n.ö. semutsemine või kohatu juhtimispraktika, mis mulle ette heideti, seda ei ole mulle senini lahti seletatud, et milles see täpsemalt seisis. See, et ma suhtlesin kinnipeetavatega rohkem ja kuulasin neid ära, võibolla oli selles asi," rääkis Bergvald ning ütles, et ajakirjanduses ilmunud väited rattamatkast ja vangidega šašlõkiõhtutest on maalinud valesid arusaamu.

"Rattamatka puhul oli tegemist tavalise sotsiaalprogrammiga, mis jah oli küll mõneti ehk ka minu algatus, ent tegemist oli tavalise programmiga."

"Mina olen oma eksimuste eest alati võimeline vastutama. Ma tahan, et teenistuses olevad inimesed oleks oma suhtumiselt samuti selleks valmis ja et nad ei unustaks oma kohta ning küllap see vastutamise hetk jõuab kõigini mingil hetkel," rääkis Murru vangla eksjuht ning kinnitas, et temal isiklikku kättemaksuhimu teda avalikult laitnud inimeste vastu ei ole.

Prokurör süüdistas endist Murru vangla direktori asetäitjat Gunnar Bergvaldi, endist vangla julgeolekuosakonna juhatajat Raivo Põder'it ja vangivalvur Olaf Tšarnetskit teadlikult riikliku järelevalve ebaseaduslikus tegemata jätmises. Süüdistuse kohaselt jätsid Gunnar, Raivo ja Olaf tähelepanuta mitmed vangide vahelised füüsilised arveteklaarimised, mille käigus tekitati raskeid tervisekahjustusi.

Bergvaldi ja Põder'it süüdistas riigiprokuratuur ka kuriteo varjamises. Süüdistuse kohaselt ei avaldanud Bergvald ja Põder neile kohe algusest teada olnud kaasvangi surnuks peksmises kahtlustatavate isikute nimesid ning jätkasid kuriteo asjaolude varjamist ka edasise kriminaalmenetluse käigus. Koos vangla juhtidega olid kohtu all mitu pikka karistus kandvat vangi. Mullu mõistis kohus Gunnar Bergvaldi ja Raivo Põdra täies mahus õigeks.