21. detsembril esitas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Yana Toom siseministrile Ken-Marti Vaherile kirjaliku küsimuse, milles juhtis antud probleemile tähelepanu. Tänu erinevate meediaväljaannete aktiivsusele on tänaseks passide tühistamine peatatud, teatas erakond.

„Mul on väga hea meel, et teemasse sekkusid nii president kui ka õiguskantsler ja meedia kajastas pidevalt kogu protsessi,“ märkis Toom.

Valitsus teatas täna, et peatatakse kõik menetlused, mis on algatatud riigi enese vea n-ö parandamiseks ja kus kodanik on olnud heausklik. Otsus puudutab Vaheri sõnul umbes sadat inimest ning pärast seadusemuudatuse vastuvõtmist saavad kõik kõnealused ka kodakondsuse tagasi.

Õiguskantsler Indrek Teder leidis, et riigi eksitusel antud kodakondsuse tühistamine on vastuolus põhiseadusest tuleneva õiguspärase ootuse põhimõtte ning võrdsuspõhiõigusega.

Mullu tunnistati kehtetuks 63 inimesele välja antud Eesti kodaniku isikut tõendavat dokumenti, ligi pooltel puhkudel oli riik inimesele ekslikult kodakondsuse andnud.