"Kogu süüdistuse käsitluse pinnal on Reiljan justkui tõmmanud kõiki niite selles asjas. Soodustusega nõustumine, vastuvõtmine, kas siis enda või kolmandate isikute kasuks, jne. Süüdistuse koha pealt peaks kohtualune Reiljan vaatama hommikul peeglisse ja küsima, et mida ja miks ma teinud olen? Iseendale polegi justkui midagi saanud. On mingi jutt investeeringutest, kohtumisest Kamikadze pubist, pensionisambast, aga mitte mingeid konkreetseid tõendeid," rääkis Pilv täna oma kaitsekõnes ning viitas asjaolule, et süüdistajad ei ole suutnud välja tuua konkreetseid kasusid mida Reiljan konkreetsete tehingute eest sai.

"Reiljan sai käsundada ainult ju mõnda krunti ning väidetavalt rääkis välja korteri Lea Kiivitile. Villu Reiljanile endale jäid aga tühjad pihud!"

Vandeadvokaadile jääb selgusetuks ka asjaolu, miks selline menetlus üldse on läbi viidud. "Milleks see menetlus vajalik on? Kas menetlus, mis on enam kui 6 aastat kestnud ja mille kriteerium on selgusetu, on andnud ammendavaid vastuseid? Julgen väita, et ei ole," rääkis Pilv.

„Kaitsjad ja kaitsealused on püüdnud olla selles asjas ratsionaalsed ja oleme taotlenud oluliste asjade eristamist ebaolulisest. Süüdistajad aga pole sellega päri olnud. Seega oleme kohtus veetnud üle kahe aasta, kuigi algsest ligi 40 000 dokumendist on süüdistajad tuginenud vaid 6500-le dokumendile. Kas põhjus on selles, et terad eraldada sõkaldest või selles, et süüdistuse tõendamiseks pole lihtsalt leitud leitud argumente? Kaldun arvama viimast."

Käsitledes süüdistuse episoodi, kus Reiljanit süüdistatakse kokkulepetes Saarte Investeeringute juhi Tullio Liblikuga, käis advokaat välja mõtte, et Reiljan, uskudes Liblikuga kokku leppides mehe lubadusi selle kohta, et tegemist on vaid äriliste eesmärkidega, võis olla lihtsalt kergemeelne.

"Kust on tulnud see väide, et Villu Reiljanil olid pahatahtlikud eesmärgid? Äkki oli siin lihtsalt tegemist kergemeelsusega? Äkki tõesti Reiljan uskus Liblikut, et tema motiivid on puhtalt ärilised?" rääkis Pilv.

Advokaat heitis prokuratuurile ka ette süüdistuse puudulikkust, tõendite hankimise puudulikkust ning mittearvestamist euroopalike õigusnormidega. "Sellest tulenevalt palun mõista Villu Reiljan kõigis talle esitatud süüdistustes õigeks," esitas Pilv taotluse kohtule.

Süüdistuse kohaselt jäävad endise keskkonnaministri Villu Reiljani õigusvastased teod ajavahemikku 10. aprill 2003 kuni 8. oktoober 2006. Reiljanit süüdistatakse selles, et ta andis Merko ehitusega seotud töötajatele looduskaitse all olevate kinnistute vahetamisega seotud infot, ise mõjutades ametnikke, et need ei teeks takistusi maade tagastamisel ning et peale maade tagastamist ei oleks võimalik riigil neid tagasi nõuda. Samuti hoolitses Reiljan selle eest, et riigi omandisse jääks huvipakkuvad maad, et nendega oleks pärast võimalik tehinguid teha, vahetades vähemväärtuslikke krunte väärtuslikemate vastu.

Endisele keskkonnaministrile ja rahvaliitlaste juhile Villu Reiljanile nõuab prokuratuur altkäemaksu võtmise eest, sealjuures vähemalt teist korda, karistuseks 4 aastat vangistust, millest reaalselt ärakandmisele kuuluks 6 kuud. Endine minister on teatavasti ka juba korra pistise küsimise eest kriminaalkorras karistatud.