Haud avastati Briti teadlase Caroline Sturdy Collsi juhendamisel läbi viidud väljakaevamiste käigus,  kirjutab Ilta-Sanomat.

Erinevatel andmetel tapeti Kirde-Poolas asuvas Treblinka koondulaagris enam kui 800 000 juuti. Seni polnud aga Treblinkas toime pandud holokaustist konkreetset tõendusmaterjali ning just sellele holokausti eitajad oma väited üles ehitasid.

Sturdy Collsi juhitud grupi eesmärk oligi kaardistada Treblinka hauad, teatas Radio Times. Uurijate rühm kasutas hauaotsinguil spetsiaalset radarit, sest ei tahtnud rikkuda juutidele väga olulist  hauarahu.

Treblinka koonduslaagris toimunud massimõrva osas on seni oldud erinevatel arvamustel, sest natsidel õnnestus põgenedes hävitada peaaegu kõik märgid selle olemasolust.

Sturdy Collsi töörühm avastas ka märgid kahest ehitisest, mis ilmselt toimisid gaasikambrina.

"Olen maakoore uuringutel leidnud Treblinkast mitu suurt hauda, mis on väga sügavad. Suurim neist on 26 m pikk ja 17 m lai," rääkis Sturdy Colls Radio Timesille. Ta ütles, et haudadest on leitud tuhandete inimeste jäänuseid.

Suurem osa Treblinkasse toodud juutidest oli pärit Varssavist, aga laagrisse toodi juute ka väljastpoolt Poolat.

Holokausti eitajad püüavad tõestada, et natsirežiim tappis holokausti käigus oluliselt vähem juute, mustlasi ja teiste rahvuste esindajaid või et massilist juutide tapmist pole üldse toimunud.

Mitmed riigid, nagu näiteks Austria, Austraalia, Kanada, Leedu, Poola, Tšehhi ja Saksamaa on kuulutanud holokausti eitamise kuriteoks.