Akadeemilisel puhkusel oleva kunstiakadeemia tudengi ja riigikogu liikme Liisa-Ly Pakosta hinnangul algasid tõrked sellest, kui arhitektuurikonkursi žürii valis välja projekti, mis on oluliselt kõrgem detailplaneeringus määratust. „EKAs õpetatakse planeeringute tegemist ja kõik õppejõud, kes seda õpetavad, räägivad kogu aeg, et arvestame olemasolevaga ja loome inimestele paremat elukeskkonda ning kodusid. Sama hoone, kus seda asja õpetatakse ei saa sõita teerulliga üle ja kolme korterit pimedaks teha. Seega kui on olemas kehtiv detailplaneering, siis tuleb võtta mõni järgnev töö, mis vastas planeeringule ja minna edasi nende ühiskondlike kokkulepete raames, mida naabrid, riik ja kool ise on sõlminud,“ ütles Pakosta.

IRLi fraktsiooni esimees Urmas Reinsalu hinnangul peaks akadeemia vastutama oma otsuste eest ise ja käima välja plaani, kuidas olemasolevast olukorrast välja tulla. Reinsalu lisas, et kuigi rahakärusid riik ei veereta, on selge, et kõrgemat kunstialast haridust pakkuv akadeemiline õppeasutus Eestis peab säilima ja tal peab olema ka oma maja.

IRLi kolmas esimehekandidaat, riigikogulane Andres Herkel leidis samuti, et lahenduse peaks välja pakkuma akadeemia ise, kuid nii, et sellega ei sattuks löögi alla konservatiivne riigieelarve.

Kõik kolm kandidaati olid nõus sellega, et EKA peab jääma kesklinna, oma praegusele asukohale.

IRLi uus esimees selgub erakonna suurkogul, mis toimub 28. jaanuaril.