Sünges kirjas klientidele ütles fondi peaökonomist Savvas Savouri, et uue valuuta kasutuselevõtt kohe peale eurost loobumist oleks võimatu ning viivituse tõttu võetakse raha massiliselt pankadest välja ja kapital evakueeritaks riigist, vahendab väljaanne Ekathimerini.

„Sõna katastroofiline ei oleks piisavalt tabav sõna,“ ütles Savouri, kes ise on päritolult Küprose kreeklane. „Need, kes kujutavad ette, et taastatakse mingisugune eurotsoonist väljumise järgne stabiilsus ... lihtalt ei suuda aru saada sellise sündmuste käigu ulatusest – sotsiaalsest, majanduslikust ja poliitilisest.“

Savouri arvates jääks euro Kreekas eelistatavaks valuutaks isegi siis, kui riik eurotsoonist lahkuks ja uue valuuta vahetuskurssi hakkaks kiiresti õõnestama must turg.

Savouri ennustab Kreekasse tervet hulka probleeme, alates hüperinflatsioonist ja äärmiselt suurtest raskustest turgudelt raha laenamisel kuni kõigi selleks võimeliste inimeste lahkumiseni riigist koos nii suure hulga varaga kui nad suudavad kaasa võtta.

„Inflatsioon Kreekas võtaks ausalt öeldes sisse sellised pöörded, mis meenutavad Zimbabwe kogemust,“ ütles Savouri, kes ennustab ka tõsist vaesust vanemaealiste hulgas.

„Sotsiaalsed rahutused, mida seni Kreekas nähtud on, poleks midagi, võrreldes sellega, mida nähtaks uue drahmi koidikul,“ hirmutas Savouri. „Ei oleks liialdus väita, et Kreeka eurotsoonist lahkumise lõpptulemus oleks kõige halvemal juhul mürgiste poliitiliste äärmuslaste esiletõus ja parimal juhul sõjaväeline riigipööre.“