"Vastavalt sellele lepingule saab Vene erakonna senine esimees Tšerepanov sotside aseesimeheks ja lisaks kaasatakse liikmeid erakonna juhatusse, volikokku ning ka piirkondade osakondade juhatustesse," ütles Mikser Delfile.

"Aga loomulikult ma loodan, et mis puutub kohalike omavalitsuste valimistesse/.../ siis ma loodan, et nad saavad mitte ainult esindatud valimisnimekirjades väärikalt, vaid saavad ka sellise mandaadi, et on järgmistes esinduskogudes valitud," ütles Mikser.

Sotsiaaldemokraatide esimehe sõnul on Eesti venelastel olemas ka kogukondlik identiteet ning need, kes on valinud Eesti kodakondsuse, tahavad, et neid võetakse võrdväärsete kodanikena. "Kindlasti peaks me olema 20 aastat pärast iseseisvumist loobunud sellisest primitiivsest arusaamast, et meie integratsiooni lõppsihiks oleks see, et vene emakeelega inimene läheb õhtul koju ja loeb Tolstoid või Dostojevskit eestikeelses tõlkes. See ei ole kindlasti meie eesmärk," ütles Mikser.

Kahe erakonna koostööd käsitlevad läbirääkimised said alguse novembri lõpus, pärast SDE sotsiaaldemokraatide kodanikupäeval tehtud üleskutset, milles erakonna juhatus kutsus sotsiaaldemokraatidega ühinema kõiki demokraatlikke väärtusi hindavaid teisest rahvusest Eesti kodanikke ja nende ühendusi.

Ühinemisprotsessis on Sotsiaal­demokraatlik Erakond ühendaja ja Vene Erakond ühendatava rollis, seega ei muudeta kahe erakonna ühinemisel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nime ega registrikannet.