Pakosta tõi näiteks, et meie inimeste tervis mõjutab kõiki, mitte ainult inimest ennast. "Seda, et inimesed ennast ise nii palju ei kahjustaks, saab riik senisest märksa resoluutsemalt korraldada. Seda on vaja meile kõigile," rääkis ta Delfile.

Pakosta sõnul on IRL rahvusliku erakonnana seisnud jõuliselt selle eest, et toetada lastega peresid. "Aga see on rahvastiku kestmajäämisel vaid üks tahk. Sellest kõigest on vähe kasu, kui inimesed ennast ja oma lähedaste elu senises tempos ise hävitavad," leidis riigikogulane, kelle väitel on ebapiisavalt reguleeritud tubaka tarbimine.

Tubakatooteid võiks müüa ainult apteekides

"Eestis põhjustab tubakas 10 surma päevas ning üle kolmandiku 13-15-aastastest kooliõpilastest tarbib mingil kujul tubakatooteid. Alkoholi kohta ütlevad kõik uurijad, et kättesaadavuse piiramine on kõige tõhusam. Öine alkoholimüügi keeld meil on. Aga tubakatoodete kättesaadavuse piiramisel tuleks liikuda edasi," sõnas Pakosta ning pakkus välja, et võib-olla peaks püstitama ka meil sarnaselt Islandile eesmärgi, et tubakatooted oleksid müügil vaid apteekides.

"Igale sigaretipakile on küll suurelt peale kirjutatud, et suitsetamine tapab. Samas tundub vajalik olevat, et koolitatud proviisor selle inimesele sigaretipakki ulatades veelkord üle kordaks. Me tegelikult ju ei anna endale aru, millise ulatusega on suitsetamisest tingitud kahjud elanikkonna tervisele. Jättes muud tagajärjed kõrvale ja vaadeldes pelgalt suitsetamisest tingitud rahalist kulu tervishoius, maksame me kõik liiga kallist hinda selle eest."

Hasartmängunduse regulatsioonid on liiga  liberaalsed 

Teise kasvava probleemina tõi Pakosta välja hasartmängusõltuvuse, kuigi samal ajal on hasartmängunduse regulatsioonid Eestis ilmselgelt endiselt väga liberaalsed.

"Kas Lasnamäel on palju kasiinosid seetõttu, et seal elavad inimesed, kel pole oma rahaga midagi targemat peale hakata? Või on siiski tegemist sotsiaalsete probleemide kuhjumisega, millele mängupõrgud hoogsalt kaasa aitavad," küsis Pakosta.

IRL-i riigikogu fraktsiooni liige Liisa Pakosta kandideerib IRL-i esimeheks ning usub, et IRL peaks oma tegevuses juhinduma eelkõige inimestest. "Inimesed on alati kõige olulisemad. Ja inimesed vajavad ideaale. Võib kõlada paradoksaalselt, ent idealistid suudavad ühiskonnas palju rohkem korda saata. Näiteks Lennart Meri oli idealist, ja seda oli aastaid tagasi Eesti edasiliikumise kiiruses tunda. IRL-il on olemas kõik eeldused, et esimene nööp õigesti kinni panna. See esimene nööp ongi ideaalid, väärtushinnangud. Kui need on paigas, siis läheb ka ülejäänud nööbirida õigesti," kinnitas Pakosta.