Täna anti Milenale pidulikult üle Euroopa Komisjoni Eesti esinduses vastav tunnistus koos tema nime kandva satelliidi mudeliga, teatas Euroopa Komisjon.

Võidutöö valis välja žürii koosseisus Mart Noorma, kes on Tartu ülikooli füüsika instituudi kosmose- ja militaartehnoloogia töörühma juht, laulja Laura Põldvere ning riigikogu liige ja endine kultuuriminister Laine Randjärv.

„Konkursile esitati üle 700 ilusa pildi ja võitja valik oli tõesti keeruline. Milena joonistus eristus teistest oma kauni ulmelise ja dünaamilise kosmosekäsitluse poolest. Minu arvates on see praeguseks Euroopas väljavalitud töödest kõige kenam. Aitäh ka kõigile õpetajatele ja vanematele, kes võistlusel osalenud lapsi aitasid,“ ütles žürii liige Mart Noorma.

„Me oleme rõõmsad, et Milena töö sai žürii poolt välja valitud,“ sõnas Milena kunstiõpetaja Olga Zarkova. „Usun, et see muudab Milena enda elu kõige rohkem ja tema suhtumist konkurssidesse, kunsti ja kosmosesse. Joonistada meeldib Milenale väga – eriti meeldivad talle kompositsiooni tunnid, kus võib fantaseerida ja proovida erinevaid tehnikaid.“

Joonistusvõistlusel võisid osaleda 9-11 aasta vanused lapsed, oma parima valis välja iga Euroopa Liidu liikmesriik. Joonistada tuli kosmose või lennunduse teemal ning lastele anti vabad käed kasutada mistahes vahendeid ja tehnikat.

Galileo programm on Euroopa satelliit-navigatsioonisüsteem, mille satelliite kasutatakse inimeste ja objektide täpse asukoha määramiseks Maal. See programm tugevdab Euroopat kosmosetehnoloogia valdkonnas, samuti kindlustatakse, et satelliitnavigatsiooni signaalid on kättesaadavad olenemata sellest, mis juhtub teiste süsteemide, näiteks Vene GLONASS või Ameerika GPS-süsteemiga. Galileo arendamisel löövad kaasa ka Eesti ettevõtted.