"Ma lahkusin, sest mulle tundus, et ma teenin (Süüria) režiimi," ütles Anwar Malek telekanalile Al Jazeera, Araabia Liiga vaatlejate oranž vest endiselt seljas, vahendab BNS.

"Kuidas ma režiimi teenisin? Ma andsin režiimile paremad võimalused tapmise jätkamiseks ja ma ei suutnud seda takistada," rääkis alžeerlane Kataris antud usutluses.

Araabia Liiga vaatlejad, keda nüüdseks on umbes 165, läksid Süüriasse 26. detsembril, et jälgida liiga koostatud rahuplaani rakendamist. Ligi kümme kuud kestnud rahutused on seal nõudnud ÜRO hinnangul üle 5000 inimese elu.

"Kõige tähtsam on inimlikkuse säilitamine," põhjendas Malek oma lahkumist. "Ma olin Homsis üle 15 päeva... Ma nägin õudusi, põlenud surnukehi... Ma ei saa sellises olukorras oma inimlikkust maha jätta."

Ta kritiseeris missiooni juhti, Sudaani kindralit Mohammed al-Dabit, kelle sobivuse on inimõiguslased seadnud kahtluse alla tema rolli tõttu Darfuri konfliktis.

"Missiooni juht tahtis minna mööda keskteed, et mitte vihastada (Süüria) võime ega ühtegi teist poolt," ütles Malek, kes pälvis tähelepanu juba siis, kui ta alles Süürias viibides Facebooki suhtlusportaali kriitilisi kommentaare postitas.

Üks ÜRO ametnik ütles teisipäeval ÜRO julgeolekunõukogule, et Süüria on valitsusvastaste protestijate tapmist kiirendanud ning keskmiselt tapetakse 40 inimest päevas, mis on palju rohkem kui enne vaatlejate Süüriasse minekut.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi sõnul on välismaalt juhitavate rahutuste taga "terroristid" ja nad on tapnud 2000 tema julgeolekujõudude liiget.