2012. aasta jaanuaris möödub 70 aastat Wannsee konverentsist, kus Natsi-Saksamaa juhtivad ametnikud kooskõlastasid tegevuskava juudi rahva totaalseks hävitamiseks. Konverentsile ettevalmistatud juudi rahvastiku statistilises ülevaates oli Eesti kohta märgitud „judenfrei“, teatas Eesti juudi kogukond.

Saksa armee hõivas Eesti alad 1941. aasta suvel. Okupeeritud territooriumile jäi ligikaudu tuhat Eesti juuti. Juba 1942. aasta alguseks olid natsid koostöös kohalike käsilastega nad hukanud. See andiski aluse Wannsee konverentsil “võidukalt“ raporteerida, et Eestis on nn juudi-küsimus lahendatud.

Nii algas holokaust Eestis. Kindlaks on tehtud 974 hukatud Eesti juudi nimi. Nende seas on 32 juudi lapse nimi, kes mürgitati Pärnu endises sünagoogi majas. Seal on ka Eesti pearabi Aba Gomeri nimi, kes tapeti pärast mõnitamist ja alandamist. Selles kurvas nimekirjas on ka 6-aastane Leo Kletzky, kelle ülekuulamise ja vahistamise dokumendid, laste asjade nimistu koos korraldusega eksekuteerimiseks on säilinud Eesti riiklikus arhiivis.

Nimekirjas on need, kes mõrvati Tallinna keskvanglas, Tartu tankitõrjekraavis, Harku rabas, Pärnu lähistel metsas, Loode metsas Kuressaares ja teistes kohtades. Nüüd on nende nimed jäädvustatud Eesti juudi kogukonna keskuse „Mälestusgaleriis“.

„Mälestusgalerii“ loodi korjandusega saadud rahast ja Eesti vabariigi valitsuse toetusel.

Memoriaali „Mälestusgalerii“ pidulik avamine toimub rahvusvahelisel holokaustipäeval 27. jaanuaril kell 11 Eesti juudi kogukonna keskuses Tallinnas aadressil Karu 16, III korrus. Samas avatakse Peter Rigaud’ fotonäitus „Jude sein – being Jewish“ („Olla juut“) koostöös Viini Juudi muuseumi ja Austria saatkonnaga Tallinnas.