Belgia endine peaminister ning liberaalide ja demokraatide fraktsiooni juht Guy Verhofstadt ütles, et "ei näe Ungari puhul mingit muud võimalust, kui algatada parlamendis protseduur, mida näeb ette [Europpa Liidu alusleppe] artikkel 7", vahendab BNS.

See lõik lubab europarlamendil võtta õigused, sealhulgas hääletusõiguse, liikmesriigilt, mis ohustab tõsiselt Euroopa Liidu väärtusi. Kuid selleks on vaja nelja viiendiku ehk 27 liikmesriigist 22 toetust.

"Ungari kriis on sama tähtis kui eurokriis," ütleb Verhofstadt tema kantselei avaldatud kõnemustandis, mille ta teisipäeva pärastlõunal ette kannab. "Mõlemad puudutavad liidu usaldusväärsust meie kodanike silmis."

Ungari peaminister Viktor Orbán on sattunud rahvusvahelise kriitikatule alla põhiseadusreformide eest, mille kiitis heaks parlament, kus tema paremtsentristidel on kahekolmandikuline enamus. Kriitikude sõnul pärsivad need reformid kontrolli riigi võimu üle ja suurendavad Orbáni võimu kohtute ja keskpanga üle, samuti kallutavat need valimissüsteemi tema erakonna kasuks ja piiravat ajakirjandusvabadust.