Assad pidas teisipäeval esimese kõne pärast seda, kui ta detsembris Araabia Liiga rahuplaaniga nõustus. Ta kordas varasemaid süüdistusi välisriikide aadressil ja lisas, et sellega "ei õnnestu enam kedagi petta". Assadi sõnul ei ole protestiaktsioonide taga tõelised reformide soovijad, vaid terroristid, vahendab BNS.

Süüria president kordas taas, et ei kavatse ametist lahkuda, kuna tal on endiselt rahva toetus. Kõigile ähvardustele lubas ta jõuliselt vastata.

"Meie tähtsaim ülesanne on taastada julgeolek, mida me aasatkümneid nautida võisime, ja see on võimalik üksnes terroristidele raudsel käel vastulöögi andmisega," lausus Assad kahetunnises kõnes Damaskuse ülikoolis. "Me ei ole leebed nendega, kes teevad väliste jõududega koostööd riigi vastu."

Assad kritiseeris Araabia Liigat, kes tema sõnul ei ole suutnud kaitsta araabia riikide huve. Liiga on Süüria liikmesuse peatanud ja saatnud vaatlejad kontrollima, kas Süüria režiim täidab 19. detsembril vastu võetud rahuplaani.

"Araabia Liiga ei ole kuuskümmend aastat suutnud araabia huve kaitsta. Me ei peaks imestama, et see neil tänagi ei õnnestu."

Assad on märtsis alanud valitsusvastase ülestõusu vältel vaid neli korda avalikkuse ees esinenud. Tema režiim on rahutusi maha surudes tapnud tuhandeid inimesi ning sattunud seetõttu rahvusvahelisse isolatsiooni ja sanktsioonide alla.

"Me kuulutame varsti võidu välja," ütles Assad. "Kui ma sellest ametist lahkun, toimub see rahva soovil," lisas ta.

Režiimi vastased taunisid presidendi kõnet. "Bashir on täielikult tegelikkusest irdunud, nagu räägiks ta mõnest teisest riigist, mitte Süüriast," ütles üks tundmatuks jääda soovinud aktivist. "Pärast 10 kuud verevalamisi tuleb ta välja jutuga välismaisest vandenõust."

Süüria nõustus detsembris araabia riikide rahuplaaniga, mis nõuab vägivalla lõpetamist, kuid meeleavaldajate tapmised on jätkunud. 165 Araabia Liiga vaatlejat püüab välja selgitada, kas Süüria võimud täidavad rahuplaani ja on raskerelvis sõjaväe linnadest välja viinud.