Soome presidendivalimisi juhib YLE viimaste küsitluste andmetel 37-protsendilise toetusega parempoolse Kokoomuse kandidaat Sauli Niinistö.

YLE gallupi kohaselt järgnevad talle võrdselt kaheksa protsendiga roheliste kandidaat Pekka Haavisto ja Paavo Väyrynen keskparteist ning põlissoomlaste Timo Soini seitsme ja Paavo Lipponen nelja protsendiga.

„Raske öelda, kes oleks Eesti seisukohast kasulik president,“ arutles Paju. „Eesti on üldiselt soomlaste hulgas populaarne, inimesed õpivad eesti keelt ja käivad suvel Eestis igasugu kursustel. Ka president Toomas Hendrik Ilvese raamat on tõstnud Eesti soosingut Soome poliitikute hulgas. Ma usun, et kõik tahavad Eestiga ja meie presidendiga koostööd teha.“

Eesti seisukohalt oleks Paju sõnul hea president kindlasti Pekka Haavisto. „Ta kuulub mu sõpruskonda ja seetõttu ma tean, et ta on väga huvitatud Eestiga koostööst,“ rääkis Paju. „Haavisto on avatud, läänemeelne, vaba finlandiseerumise aja hoiakutest, kosmopoliit ja samas isamaaline.“

Samas ei usu Paju, et rahvas Haavisto presidendiks valiks, sest ta on abielus mehega.

Sauli Niinistö oleks Paju hinnangul samuti Eesti seisukohast hea president. Ka Lipponen on olnud suur Eesti sõber, kui ta oli peaminister, kuid pärast Nord Streami projektiga ühinemist keeras ta oma Eesti sõpradele selja.

Sarnaselt oma teist ametiaega lõpetava Tarja Haloneniga ei oska Paju sõnul vist küll ükski kandidaat eesti keelt. „Kui Lipponen oli peaminister, tegeles ta palju Eesti ja Balti kultuuriga, sest ta enda juured on Lätis ja Leedus,“ meenutas Paju. „Ta oli huvitatud Eesti ja Balti arhitektuurist, kuid pärast Vene peaminister Vladimir Putiniga sõbrunemist pole tema Balti huvi kuidagi esile tulnud.“

„Ka ei toonita Lipponen enam oma endist sõprust president Ilvesega, nii et ilmselt Nord Stream lõpetas ka selle,“ ütles Paju ja lisas, et Lipponen käis Akadeemilises raamatukaupluses Helsingis president Toomas Hendrik Ilveselt raamatusse "Omalla äänellä "autogrammi palumas.

Timo Soini on aga mingis intervjuus öelnud, et ta isegi Euroopa parlamendis olles ei suhelnud eestlastega, märkis Paju põlissoomlaste kandidaadi kohta.

Soomele sobiks Niinistö ja Haavisto

Paju sõnul oleks Soomele hea president ehk Pekka Haavisto, kuna ta on hea rahvusvaheline suhtleja, rahuläbirääkija ja liberaal. Ka Sauli Niinistö on tema sõnul kogenud poliitik. „Niinistö pole veel vahetanud mantlit vastavalt sellele, kust poolt tuul puhub,“ hindas Paju kandidaate.

Seevastu Timo Soini viiks Paju sõnul Soome maine rahvusvaheliselt alla, kuna ta on tuntud populist ja äärmusnatsionalsit. Paavo Väyrynen aga on külmasõjaaegne poliitik. „Soome vajaks ehk praegu modernsemat juhti,“ rääkis Paju.

„Soomes usuvad inimesed, et presidendiks saab Sauli Niinistö, kuid teisele ringile pääseb ilmselt ka roheliste Pekka Haavisto, keda on võrreldud koguni Obamaga,“ rääkis Paju rahva eelistustest.

Ehkki sotsiaaldemokraat Paavo Lipponenist on olnud palju juttu, siis tema soosing vaid langeb. Paju märkis, et viimastel päevadel ongi tõstetud esile tema roll Nord Streami gaasitoru projektis, milles osalemist õigustab presidendikandidaat sellega, et see olevat Euroopa rahuprojekt.