USA riigidepartemangu pressiesindaja Victoria Nuland ütles esmaspäeval, et uraani rikastamine Qomi lähedal Fordos tekitab uusi kahtlusi Iraani rahumeelsetes kavatsustes, vahendab BBC News.

„Me kutsume Iraani taas üles peatama rikastamistegevus, tegema täiel määral koostööd IAEA-ga (rahvusvaheline aatomienergiaagentuur) ning järgima viivitamatult kõiki (ÜRO) julgeolekunõukogu ja IAEA direktorite nõukogu resolutsioone,“ ütles Nuland.

Pariisis teatas Prantsusmaa välisministeerium, et Iraani samm ei jäta neile muud võimalust kui tugevdada rahvusvahelisi sanktsioone ning võtta koos Euroopa partnerite ja kõigi seda soovivate riikidega kasutusele pretsedenditu intensiivsuse ja tõsidusega meetmed.

Suurbritannia välisminister Willima Hague mõistis hukka provokatiivse akti, mis muudab veelgi vähem usutavaks Iraani väited selle kohta, et tema tuumaprogramm on täielikult tsiviiliseloomuga.

Enne seda esmaspäeval oli IAEA pressiesindaja Gill Tudor öelnud, et agentuur võib kinnitada, et Iraan on alustanud kuni 20 protsendini rikastatud uraani tootmist.

Iraan väidab, et rikastatud uraani on vaja selleks, et toota vähiraviks vajalikke isotoope.

Fordos asuv rajatis asub maa all, see on tugevalt kindlustatud ja relvajõudude kaitse all, mistõttu on selle vastu väga keeruline õhurünnakuid korraldada.

Iraani ülim juht, suurajatolla Ali Khamenei kinnitas esmaspäeval, et Iraan ei kummardu lääne surve all.

Venezuelas visiidil viibiv Iraani president Mahmoud Ahmadinejad sai aga tugeva toetuse kohalikult riigipealt Hugo Chávezilt.

„Nad esitavad meid agressoritena,“ ütles Chávez, viidates USA valitsusametnikele. „Iraan pole kellelegi kallale tunginud. Kes on puistanud tuhandeid ja tuhandeid pomme, sealhulgas aatompomme?“

Venezuela ja Iraani presidendid naljatlesid, et nende käsutuses on tuumapomm.

„See mägi avaneb ja sellest tuleb välja suur aatompomm,“ naeris Chávez. „Imperialistide pressiesindajad ütlevad... Ahmadinejad ja mina läheme nüüd Miraflorese (Venezuela presidendipalee) keldrisse, et pöörata pilgud Washingtonile ning avame suurtüki- ja raketitule... See on naeruväärne.“