„Ma ei tahaks praegu kindlaid ennustusi teha, kes saab IRLi uueks esimeheks, sest pole täiesti välistatud, et valimiste käigus tuleb ka mõni uus kandidaat mängu,“ sõnas Saarts.

Uute kandidaatide lisandumise tõenäosus ei ole Saartsi hinnangul praegust protsessi vaadates küll suur, aga kui see juhtub, siis tuleb ehk juurde kompromisskandidaat väljastpoolt erakonda. „Kui IRLi enda sees oleks väga tugevaid kandidaate, kellel oleks võiduvõimalus, siis me teaksime neist ja nad oleks oma kandidatuuri juba esitanud,“ selgitas Saarts.

Suurimad võimalused on Saartsi sõnul praegu Reinsalul, keda toetaks ennekõike Res Publica tiib, kuid kes suudaks heal juhul toetust koguda ka kampsunite hulgas. „Paistab, et ka kampsunite jaoks ei ole ta kandidaat, kes oleks absoluutselt vastuvõetamatu,“ ütles Saarts, lisades, et erakonna Res Publica pool ilmselt Andres Herkelit väga entusiastlikult ei toetaks.

Reinsalu plussidena tõi Saarts välja pikaajalise poliitikakogemuse ning selle, et Reinsalu soovib erakonnas muutusi ja võtab ilmselt sihiks erakonna kokkulappimise ja tülide maandamise. „Võimalik, et ta teeb ka teatud muudatusi maailmavaate seisukohast ja püüab seda selgepiirilisemaks muuta,“ pakkus Saarts.

Samas on Reinsalu ning ka teised kandidaadid vähem karismaatilised ning ei ole ka oma tuntuselt võrreldavad Mart Laari, Andrus Ansipi ja Edgar Savisaarega. Kui edukas oleks Reinsalu erakonna juhi ja selle ühtsemaks muutjana, on Saartsi hinnangul raske ennustada. Küll on aga poliitik selgelt seostatav omaaegse Res Publica pärandiga, mida Eesti avalikkuses üldiselt kõige positiivsemalt ei hinnata.

Liisa Pakosta puhul on Saartsi sõnul küsimus selles, kuivõrd võib ta toetust koguda nii maskuliinses erakonnas nagu IRL, kus Eesti erakondadest on väljapaistvaid naispoliitikuid kõige vähem. Samas ei välistanud ta Pakosta tõusmist kompromisskandidaadiks.