Manöövrid toimuvad Iraani kalendri järgi kuus, mis kestab meie kalendri järgi 21. jaanuarist 19. veebruarini, vahendas uudisteagentuur Fars Ali Fadavi teadet, teatab BNS.

Õppustega tahetakse kinnitada, et Iraanil on "täielik kontroll Hormuzi väina piirkonna üle ja ta kontrollib kõiki liikumisi väinas", seletas Fadavi.

Teade uutest manöövritest piirkonnas, mille lähedal Omaani lahes lõpetas Iraan alles sel nädalal kümme päeva kestnud mereväeõppused, katsetades ka kolme laevatõrjeraketti, tõotab pingestada suhteid Läänega.

Pärsia lahe suudmes asuv Hormuzi väin on USA hinnangul maailma tähtsaim naftatankerite veetee, seda läbib 20 protsenti maailma naftavoogudest.

Iraani poliitilised ja sõjaväejuhid on hoiatanud, et võivad väina sulgeda, kui Lääs Iraani naftaekspordile sanktsioonid kehtestab.

Iraani laevastik omalt poolt on ähvardanud vastusammudega, kui USA püüab tuua piirkonda tagasi ühte oma lennukikandjatest.

Revolutsiooniline kaardivägi korraldab sageli Hormuzi väinas ja selle ümbruses õppusi. Viimased toimusid 2011. aasta juulis.