„Minul ja paljudel teistel minusugustel naistel oli alati häbi minna pesupoodidesse, sest seal olid müüjateks mehed,“ ütles Saudi naine Samar Mohammed Daily Telegraphi vahendusel.

Mohammed rääkis, et ostis tihti sobimatuid esemeid, sest ei suutnud meesmüüjale seletada, mida täpselt tahab.

Kuningas Abdullahi eelmise aasta juunis välja antud dekreet, mis trotsis kõrgeimate islamivaimulike vastuseisu, andis pesupoodide omanikele kuus kuud aega meestöötajatest vabanemiseks ja naiste tööle võtmiseks.

Alates juulist keelatakse meestel töötamine ka kosmeetikat müüvates kauplustes.

„See on kuninga käsk,“ ütles Saudi Araabia tööminister Adel Faqih. „Kõik ettevalmistused on käimas, et see otsus täielikult ellu viia. Faqih lisas, et meesmüüjate keeld puudutab 7300 jaemüügiettevõtet ja tänu sellele saab töö enam kui 40 000 Saudi naist.

Saudi Araabias kehtiv range sugude eraldamise poliitika väljaspool kodu tähendab seda, et naistele on põhimõtteliselt keelatud paljud ametid. Konservatiivsed vaimulikud on endiselt kategooriliselt vastu ka naiste pesupoodides töötamisele.

Juhtiv islamivaimulik šeik Abdel Aziz al-Sheikh hoiatas poeomanikke, et naiste töölevõtmine on kuritegu ja seda keelavad šariaadiseadused. Ta lisas, et naiste lubamine müüjatena töötama on häbiväärne ja toob kaasa suured probleemid, sest lõpuks peavad nad vältimatult võõraste meestega suhtlema.