Bloomberg teatas Venemaa energiaministeeriumile viidates, et Venemaa keskmine päevane naftatoodang jõudis eelmisel aastal 10,27 miljoni barrelini. Aastane tõus oli 1,25 protsenti. 2011. aasta novembris ja detsembris oli toodang veelgi suurem, vastavalt 10,35 ja 10,32 miljonit barrelit päevas, teatab BarentsObserver.

ITAR-TASS teatas, et tänu suurenenud tootmisele suutis Venemaa 2011. aastal säilitada maailma suurima naftatootja positsiooni. Uudisteagentuur tegi järeldused novembrikuu numbrite põhjal, sest Saudi Araabia pole veel 2011. aasta kogutoodangut kokku arvutanud. Novembris oli Saudi Araabia keskmine päevane toodang 10,05 miljonit barrelit.

Naftatootmise kasv on Venemaa majandusele väga hea uudis. Sellele lisandub naftahinna järsk tõus 2011. aastal. Uuralite toornafta keskmine hind müügiks Loode-Euroopasse tõusis 40 protsenti 109,30 dollarini barrelilt.

Venemaa majandusarengu minister Elvira Nabiullina ütles enne jõule ajakirjanikele, et 2012. aastaks oodatakse majanduses buumi ja kriisist täielikku ülesaamist.

Eelmise aasta 1. oktoobril langetas Venemaa toornafta ekspordilt võetavaid makse, et õhutada tootmist veelgi suurendama.

Rohkem Vene naftat müüdi Aasiasse, eriti pärast Fukushima tuumaõnnetust Jaapanisse, aga ka kodusõda Liibüas suurendas nõudlust.

Tankeritega viidi Murmanski sadamast Euroopasse siiski veidi vähem naftat. Samas nähakse ette naftaekspordi suurendamist Murmanski kaudu.