Terviseameti meditsiiniseadmete osakond alustas 27. detsembril olukorra kaardistamisega Eestis ja jätkab info kogumist ning on tänulik igasuguse probleemiga seotud info eest.

Peamiselt on oodatud info, millal ja kus on Eestis probleemseid implantaate paigaldatud. Kuna PIP implantaadid on tuntud ka „M-implant“ (tootja Rofil Medical International) nime all, siis on oodatud ka selle tootega seotud informatsioon.

Terviseamet soovitab lähtuda Prantsusmaa töö- ja terviseministeeriumi soovitustest seoses PIP impantaatide võimaliku tervistkahjustava mõju suhtes.

Naised kellele on paigaldatud PIP implantaadid peaksid esmalt pöörduma konsultatsiooni saamiseks oma kirurgi poole, et kaaluda võimalikku implantaadi eemaldamist.

Enne ükskõik mis põhjusel implantaadi eemaldamist tuleks teha vajalikud diagnostilised uuringud sealhulgas mammograafia ja ultraheli. Kindlasti tuleks arsti poole pöörduda iga häiriva muutuse nagu näiteks valu või punetus korral.

Rinnaimplantaate tootnud Poly Implant Prothes ehk PIP toodete müük keelati pärast seda, kui selgus, et majandussurutise tõttu olid nad loobunud oma implantaatides meditsiinilise silikooni kasutamisest.

Prantsuse ilukirurg Laurent Lantieri sõnul pole implantaatide eemaldamisega kiiret, sest seos rinnavähiga on väga hüpoteetiline, kuid häda on hoopis selles, et paljudes kunstrindades on meditsiinilise silikooni asemel kasutatud tööstuslikku, mis tähendab, et need rinnad võivad läbi jooksma hakata.

PIP implantaatide kandjail pole suuremat riski

Prantsusmaa tööjõu, tööhõive ja tervise minister Xavier Bertrand ja Prantsusmaa rahvatervise riigisekretär Nora Berra edastasid 23. detsembril uuendatud soovitused PIP implantaatidega naistele.

7. detsembril küsisid Prantsusmaa rahvatervise eest vastutavad ametnikud riiklikelt rahvatervist jälgivatelt asutustelt ja erialaseltsidelt nende eksperthinnangut PIP implantaatidega seotud kõrvaltoimete kohta.

22. detsembril laekunud hinnang viitab, et praegusel hetkel ei ole PIP implantaatide kandjatel suuremat vähiriski kui teiste implantaatide puhul.

Samas nende proteesidega saab seostada hästidokumenteeritud riske nagu implantaadi purunemine ja proteesi sisese geeli ärritav toime, mis võib viia põletikuliste reaktsioonideni, muutes seega implantaadi eemaldamise raskemaks.